33. NSU araştırma komisyon acık oturum raporu – Hessen eyalet meclisi (19.12.2016)

0

19 Aralık 2016 tarihinde yapılan oturumda içişleri ve dışişleri bakanlığından üç kişi davetliydi. Oturumun ana konusu, Hessen içişleri bakanlığı ve anayasayı koruma diresinin Andreas Temme’nin altında çalışan ajanların polis tarafından nasıl sorgulanmasına izin vermemesiydi.

Ilk tanık olarak eski Hessen bakanlık memuru Heinrich S. dinlenildi. Tanık o zamanlar içişleri bakanlığında anayasayı koruma dairesinde yöneticiydi. Kendisi o dönemde kendisini 14 gün bu işle ilgili geri çektiğini ve ilgilenmediğini söyledi ve emekliye ayrılacağı için dosyalara erişimi engellenmişti. Toplamında az şey hatırladığını söyledi. Ne oluşan olayları birleştire bildi, nede söylenilenleri kimin söylediğini hatırladı. Son olarak da şunu ekledi: işlerinin arasında, yapılan çalışmaları ve belirli işlerin hal olduktan sonra çabucacık unutmamı söylediler.

Ondan sonra emekli olan Memur H. dinlendi. Kendisi o dönemler içişleri bakanlığında hukuk departmanında yönetici ve Anayasayı koruma dairesi için çalışıyordu. Kendisi o zamanlar Temme hakkında sadece islamcı kesim ve alanlarda çalışma sürdürdüğünü bildiğini söyledi. Sağcı kaynaklar hakkında herhangi bir bilgiye sahip değildi. Büyük ihtimalle bu bilgiler hakında eğer haberdar olsaydılar, sorgu hakındaki karar başka türlü ola bilirdi. Kendisine o dönemler neden en hızlı şekilde meclis kontrol komitesinin haberdar edilmediğini sorduk. O zamanlar bilgi konumu hala çok seyrek ilerliyormuş ama tam olarak neden öyle bir karar alındığını hatırlamadığını söyledi.

Son olarak tanık Karl G. dinlendi. Kendisi o dönemler adalet bakanlığında çalışıyordu. Oda o dönem ve bu konudaki gelişmeler hakkında az şey hatırladığını söyledi. Böylece onunda sorgusu az üretken oldu.

Share.

About Author

Comments are closed.