NSU-araştırma komisyonun Hessen federal parlementosunda 31. acık oturum raporu (21.11.2016)

0

Oturum vesilesiyle şahit olarak federal ceza polis memuru Alexander Horn ve eski ,,Ceska” adıyla olan soruşturma grubun direktörü Christian Hoppe davetliydi.

21.11.2016 tarihinde oturumun birinci şahidi Alexander Horn du. Kendisi Bayern den federal polis makamında suç analisti di ve federal parlamentosunun araştırma komisyonunda ifade vermişti. Mehmet Kubasik (Dortmund da) sekisinci cinayetin kurbanıydı ve Halit Yozgat (Kassel de) dokuzuncu bu kapsamda yapılan cinayet kurbanıydı. İkisinde 2006 yılımda nisan ayında gerçekleştirildi. Buna göre yeni soruşturma sonuçları kazanıldı ve 2005e kadar geçerli olan dava analizi ki cinayetler fanatik sağcı örgütlerden yapılmadığı diye güncel değildi. Bundan dolayı Horn ikinci dava analizisine başladı ve analize şu tarafa nitelendi, ne dereceye kadar kişi seçme hangi kriterlere bağlıydı, dolayısıyla bir gruba dahil olmak ile ilgili miydi. Bu dava analizi iki aşağı yukarı 20 yaşında olan erkek fail göze almıştı, bu kişilerinde sağcılarla bağlantıları olduğu ve bu ortamda daha büyük planları olduğu lakin bu ortam bunun gibi fanatik eylemlere hazır olmadığı ve bundan dolayıda kendileri yalnız hareket etmeye başladıkları diye idda edildi. Cinayetlerde iki silah kullanıldığımdan dolayı iki suçlu dan tahmin edildi. Horn bu iki suçlunun ya kardeş veya arkadaş yada ortak fikire sahib olan yoldaş diye zannediyordu. Suçluların coğrafik ortaklığı Nürnberg in güneydoğusunda görünüyordu çünkü ilk iki cinayetler orda gerçekleştirilmişti. Dolayısıyla iki cinayetin bir yerinden tesadüfen orayı tanımadan geçilmez. Bir benzetme dava analizi 2004 yılında Köln Keuppstrasse de yapılan bombalı suikast için başarısızlığa uğramıştı. 2006 yılında bir grub yönetim toplantı esnasında Horn nun hazırladığı dava analizisine meslektaş arkadaşları endişelerini dile getirdi. Hemen sonra Baden-Württemberg den gelen meslektaş arkadaşlar üçüncü bir dava analizi hazırlamak için görevlendirildi, lakin onlarda varsayımlarını sağcı tarafına doğru yönetemedi.

Oturumun ikinci şahidi Christian Hoppe di, kendisi federal ceza polisin önde giden memurlarından ve eski Ceska soruşturma grubunun başkanı. Kendisi bu çerçevede polis ile makamların birlikte çalışmalarıyla ilgili bilgi vermeliydi. Horn nun ikinci dava analizisine rağmen Hoppe suçluların sağcı gerekçelerinden dolayı hareket etmediğini diye tahmin ediyordu. Lakin kendisi o zamanda soruşturmaların merkezileştirmesini istiyordu. 2004 beri onun yönetlediği soruşturma grubu cinayette kullanan silahın peşindeydi. Beşinci cinayetten sonra muhtemelen bir susturucu kullanıldığına göre yeni soruşturma imkanları vardı. 2006 nisan ayında verilen Luxit işaretin yardımıyla nihayet Luxit beyin izini alındı. Kendisi yasaya aykırı olmayan 27 Ceska silahları Çek Cumhuriyetinden İsviçre’ye teslim edilmesi için sorumluydu. Ceza tekniği den gelen işaret sayesinde bu 27 silah ve cinayet silahın arasında dikkat çeken uygunluklar bulundu. Ancak NSU nun silah kaynağı şimdiye kadar tam olarak araştırılmamasına rağmen yine de cinayet silahı bu elde bulunan yoldan gelmesine ihtimali var.

Share.

About Author

Comments are closed.