Federal Hessen parlementosunda gerçekleşen NSU-araştırma komisyonun otuz birinci kamusal oturum raporu (10.02.2017)

0

10.02.2017 tarihinde otuz dördüncü NSU-araştırma komisyonun gerçekleşen oturumunda Staatskanzlei in iki işçisi ve eski Hessen anayasa koruma makamın (LfV) şube müdürü Peter S. mevcuttu.

Oturum Peter S. in soruşturmasıyla başladı. Öncelikle kendisi sadece kısmen ,,Temme“ mevzusuyla meşgul olduğunu ifade etti. Temme üç ay için görevden alındığından sonra, kendisinin geleceği tayın edilmeliydi. Bakanlıkla gerçekleşen görüşmeden sonra bundan dolayı kendisine yönelik disiplin soruşturması başlattı ve bunun çerçevesinde güvenlik bildirgesi geri alındı. Başlangıçta bununla ilgilenecek hukukçu bulunamadı çünkü federal makam da bütün hukukçular meseleyle meşguldü. Daha önce içişleri bakanlığıyla görüşüldü ve gelecek prosedür tartışıldı ve Temme nın maaşı azaltmamaya kararlandı. Soruşturma ve ev arama ardından niye Temme ye yönelik disiplin soruşturması başlanmadılığını S. cevaplıyamadı. Buna yönelik çok engel varmış. Temme nın suçlu olup olmadığı konusunda şüphe belli olduğunda Peter S. 22.04. Tarihinde Temme nın alibi günlerini kontrol etti. Buna göre kendisi için başlangıçta Temme ye geçerli olan şüphesi alibi günleriden dolayı bütün cinayetlerin çerçevesinde artık bertaraf edilmişti. Ajanlarla buluşma neticesinde yapılan raporlar nasıl kontrol edildiği sorusuna S. bizzat kendisi raporları okuduğunu diye ifade etti. Raporların abartıldığı dipnotuna kendisi katılmadığı ifade etti ve kendisi bunu tespit etmesinin gerektiği anlatı. Temme nın diğer meslektaşlarına dair dosya yazdığının hakkında hiç bir şey bilmediğini niteledi.

İkinci şahit olarak Karin G. davetliydi, kendisi Bouffier nin içişleri bakanlıkın eski büro müdürüydü. G 21.04. tarihinde akşam üstü Temmeye dair olan suç şüphesinden haberlendi. Temmuz ayında kaynaklardan ifade alınması için Bouffier karar vermesi tespit edildi. G ye göre Bouffier karar vermeye çok zorlanıyordu ve bundan dolayı federal anayasa koruma makamına (BfV) ve verileri koruyan bir kişiye danıştı. Hessen federal anayasa koruma makamı (LfV) islamcı kaynakları çok önemsediğini diye devam etti. LfV sadece bir kaynaktan ifade almasını teklif etti, yalnız savcılık tarafından bu red edildi. Araştıranlar kaynak ifadelerinden çok fazla yeni işaretler ümit etmediklerini dolayısıyla tamamen ihtimali çalışmak ve muhtemelen Temme hakkında bilgi almaya amaçlıyorlardı. Dikkatle inceledikten sonra Bouffier dosyalar açıklamaması için imza attı. G imzayı iddia etti ve geçmiş de kalan kararı desteklediğini ve doğru bulduğunu diye konuştu. Ancak sadece islamcı kaynaklardan konuşuluyordu. Temme nın bir sağcı kaynakla bağlantıda olduğunu o zamanda kimse bilmiyormuş. G. ye göre bunu eğer bilseydiler muhtemelen farklı yaklaşırlardı. Bakanlığın kanaatına göre bu kaynaklar vazgeçilmezdi ve neticesi siyasi bir sökük olurdu. Dolayısıyla ifade prosedürü Temme nın disiplin soruşturmasına dairdi. Soruşturma başı olarak Darmstadt valiliğinden bir hukukçu seçilildi. Ayrıca G. PKV ( 20. federal anayasa koruma makamın yasasına göre meclis soruşturma komisyonu) rapor vermek ihmalinden dolayı sorguya çekildi. LfV ın bir personeli cinayet zanlısı olduğunu parlamenterler BILD gazetesinde çıkan haberden 2006 temmuzunda okumuşlardı.

Üçüncü ve son şahit olarak bakanlık müsteşarı Michael B soruşturuldu. Eski polis o zaman da basın sözcüsüydü ve vekil müdürüydü. B. ye göre de içişleri bakanı dosya kararında çok zorlandığını diye devam etti. Önemli olan soruşturmanın ileriye doğru devam edilmesiydi ve sıcak izler değildi. Bundan dolayı içişleri bakanı ajanların soruşturmaları sorusuna hayırla cevapladı. B. ye göre de sadece islamcı örgütlerin arasında olan ajanların hakkında konuşuluyordu. B. PKV ye bilgi verme ihmal edilmesi sorusuna, savcılık sadece davaya yetkili olduğunu ve kendileri yetkisiz olduklarını söyledi.

Share.

About Author

Comments are closed.