29. NSU araştırma komisyon acık oturum raporu – Hessen eyalet meclisi (10.10.2016)

0

Pazartesi, 10.10 tarihinde Hessen NSU araştırma komisyonunda 2006 yılında Adalet bakanlığında çalışan bir çok memur dinlendi. Başlangıçta 4 kişi tanık olarak davet edildi, baş savcı Dieter Anders hastalığından dolayı gelişini iptal etti.

Ilk tanık baş savcı Helmut Fünfsinn oldu. Kendisi 2006 da adalet bakanlığında bölüm yöneticiydi ve savcılığın, adalet bakanlığına ve müsteşarlığa giden raporlar için sorumluydu. Hessen eyaletindeki savcılar önemli konu ve durumlarda adalet bakanlığına rapor verme zorunluğu altındalar. Kendileri 11 Nisan 2006 da, Halit Yozgatın cinayetinden bir hafta sonra, Kasseldeki savcılıkta soruşturma ile ilgili sormuşlar. Bir kaç gün sonra Kassel savcılığından Halil Yozgatın cinayeti hakında rapor sunulmuş ve bu cinayetin ‚Ceska‘—cinayet serisinin bir parçası olduğunu açıklanmıştı. Adalet bakanlığı, Andreas Temme hakkındaki soruşturma ve şüpheleri ilk kez Temmuz ayında medya tarafından öğrenmişti; bir çalışan Fünfsinn’e Dortmundaki Bild gazetesindeki bir haberi göstermişti. O haberde Temme’ye karşı açılan soruşturma ve şüpheler hakında bir haber yapılmıştı.
Bunun üzerine, Kassel savcılığından Temme’ye karşı açılan soruşturma hakında bir rapor istendi. 15.07 tahirinde bu rapor adalet bakanlığına sunuldu.
Bir görüşmede, Kassel savcılığı rapor verme zorunluğu görevlerini aksaktıkları için, kınandılar. Fünfsinn böyle birşeyin nadir olduğunu hatırlattı.
Hessen eyalet bakanlığın iç komisyonun neden medyada paylaşılan haberlerden sonra, bilgilendirdikleri ve bu bilgilendirmeden sonrada önemli detayları neden atladıkları sorusuna Fünfsinn, kendisi için, yürütülen soruşturmada Parlamentoyu bilgilendirmenin zor olduğunu söyledi. Böyle bir durumda, gizli bir oturumda bile belirli detayların dışarı sıza bileceğini ekledi.
 
Fünfsinn’den sonra, şu anki maliye bakanı Jürgen Schaefer soruşturuldu. Kendisi 2006 yılında Hessen Adalet Bakanlığında müsteşardı. Görevlerinden bir taneside Hessen savcılıklarını denetim etmekte vardı. 2006 yaz döneminde o dönemki adalet bakanı Jürgen Banzer hastalandığı için, bütün sorumluluk Schaefer’deydi. Kendiside Adreas Temme hakında açılan soruşturmayı haberlerden öğrenmişti.
Soruşturma konuları bunun dışında, icişleri bakanlığının Andreas Temme hakında getirdiği bilgi açıklama yasağıydı. Ve adalet bakanlığı ve icişleri bakanlığın bu konudaki ilişkisi; Adalet bakanı Jürgen Banzer bu getirilen bilgi açıklama yasağına karşı dava açmayı düşünmüş, bu mümkün olmamış ama. Bu konu hakında Schaefer’nın soruşturmasında çok az yeni bilgi edinildi.
 
Son olarak Jürgen Banzer soruşturuldu. Kendisi 2006 yılında adalet bakanıydı. Soruşturma çok çabuk bitirildi. Banzer 2006 Temmuz ortasında hastalanmıştı. Kendisi sadece bir kaç gün bu olayla ilgilendi ve bir çok şeyide hatırlamıyordu.

Share.

About Author

Comments are closed.