24. NSU Araştırma komisyon açık oturum raporu – NSU eyalet meclisi, 06.06.2016

0

6 Haziran 2016 Hessen NSU araştırma komisyonunda ikinci defa eski Anayasayı Koruma Dairesi elemanı Andreas Temme dinlendi. Aynı zamanda orada bulunan eşi Eva Schmitz-Temme’de dinlenecekti, zaman kısıtlaması nedeniyle ertelendi.

Temme 8 saat süren sorguda, önsöz görüşlerini aktarmadı. Münih duruşmasında, Federal Almanya Parlamentosu araştırma komisyonunda ve geçen sene Hessen PUA’dada açıkladığı gibi Halil Yozgatın Internetkafesinde bulunma açıklamasında tekrarladı. Kendisi olay yerinde tesadüfen internette bir flört sayfasında sohbet etmek için bulunuyormuş ve ne silah seslerini duymuş nede tezgah arkasındaki cesedi görmüş. Polisin 2006’da soruşturma süreci esnasında açıkladığı ve Temme’nin olay yerindeki görüntülerini gösteren bir video gösterildi. Bu videoda Temme’nin tezgahın üstüne para koyup, yapmacık bir şekilde kafasını çevirdiği görülüyor. Kendisi gerekçe olarak olay yerindeki yapmacık koşullardan kaynaklandığını söyledi, bu nedenle psikolojik bir nedenden dolayı, kafasını çevirme nedeni açıklana bilirmiş.

Yoğun ve devamlı yön değiştiren sorguda Temme’ye, ‚Kavgam‘ adlı kitaptan yaptığı kopyalar, lakabı ‚küçük Hitler‘ hakında, silahlara karşı sempatisi, eski patronu Iris Pilling ile iş arkadaşlarını cinayet serisi hakında sorgulaması isteği hakındaki E-Mailler ve cinayet günü alışılmamış bir şekilde uzun telefonlaştığı sağcı ajan Benjamin Gaertner ile ilişkisi hakında sorular sorulmasına rağmen yeni bilgiler edinilmedi.

Gärtner ile Telefon konuşmasının uzun süremesi konusunda, Temme, randevu ayarlamak dışında insancıl konuşmalarda yapıla bilir, dedi. Konuşmayı tam olarak hatırlamıyormuş, sadece takvimindeki kayıtlara değindi. Gärtner Hessen PUA’da ‚Deutsche Partei (Alman partisi) ile ilgilendiğini inkar etmişti. Temme ise Gärtnerin görevinin sağcı küçük parti hakında bilgi vermesi olduğunu söyledi ve kendisinin bunu Münih’deki davadada söylediğini iddia etti. Lakin Gärtner oradaki sorguda ne ‚Deutsche Partei’dan bahs etti, nede PUA’daki sorguda onları tanıdığını söyledi. Partideki aynı şekil Gärtner’in orada üye olup olmadığını doğru bir şekilde açıklamadı. Komisyon Temmeyi değişik detaylı olaylarla yüzleştirdi, kendisi hiç biri için açıklık getiremedi.

Froemmrich (Yeşiller) Temme’yi Flört sayfası ‚ilove.de’deki üyelik bilgileri hakındaki değerlendirmeler hakında sorguladı. Bir soruşturmaya göre, Internetcafe’de flört sayfasına toplam 8 gün içerisinde girilmiş. Temme kendi Account u ile giriş yapmış, yalnız sadece 03., 05., ve 06 Nisan 2006 ve Halil Yozgatın öldürüldüğü gün 12:36 – 12:43’de ve 16:51’de girilmiş. 6 Nisan’a Cafe’de öğlen bulunup bulunmaması hakındaki soruyu red etti ve açıklayamadığı bir görüşmede olduğunu söyledi.

Aynı şekilde Temme’nin atıcılık derneğiyle yaptığı atıcılık kursu hakındaki bilgilerde belirsiz kaldı.
Kendisi Çek cumhuriyetinde bir kereliğine Almanyada yasak olan savaş atışları hakında bir kursa katıldığını onayladı. Oraya kendisine ait silah götürmemiş. Janine Wissler (Solcular) Temme’yi bu olay hakında detaylı bir şekile sorgulamak istedi. Temme orada kanıtlana bilir bir şekilde Göttingenli bir silah uzmanı ile görüşmüş. Bu kişi NSU davasında ses yalıtımı hakında uzman bilgiler açıklamıştı.

Temme’nin Hells Angels ile irtibatı hakında bir kaç yeni bilgi edinildi. Kendisine 2000 yılında günlüğünde bir kesinti gösterildi. O kesintide Zierenberg’de Treibhaus diskosunda Hells Angels’ın bir tişörtünü giydiği için kavga çıkmıştı. Kendisi bunun üzerine 90lı yılların başında Berlinde bir konsere ve ondan sonra Kasselde bir kaç kere kulüp bınasına gittiğini açıkladı.

Temme’nin takvim kayıtları Jürgen S. ile yakın bir ilişkide olduğunu gösterdi. Jürgen S. Hells Angels ile yakın ilişki içerisindeydi ve Temme ile sürekli içki içmek için ve motor sürüşleri için buluşuyordu.

Kafa karışıklığına neden olan bir kaç günlük kayıt daha vardı. Temme 2000 yılında ‚Arbeitskreis CDU im Landesamt’ın düzenlediği bir Gril etkinliğine katılmış. Bu etkinlik Wiesbaden’de bulunan su polis tesislerinde olmuş. Eski Mit dış şube müdürü Frank-Ulrich Fehling kendisini davet etmiş. Başka gelen misafirleri hatırlamıyormuş ve etkinliğin karakteri hakında da kesin bir şey söyleyemezmiş. Şirket gezisine benzeyen ve görev hakında konuşulmayan bir etkinlikmiş.

Share.

About Author

Comments are closed.