NSU-araştırma komisyonun Hessen federal parlementosunda 21. acık oturum raporu (15.04.2016)

0

NSU-araştırma komisyonun acık oturumuna bir yandan sağcı örgütlenmeden iki şahit, Oliver P. ve Kevin S., öbür yandan federal-general savcı Walter Hemberger celp edildi. Soruşturma mevzusu P. ve S. in NSU-cinayet süresinde Hessen ve Thüringen deki sağcı topluluktaki olan aktiviteleri ve ilişkilileri di. Dolayısıyla  mümkün olan sagcı terörist ağ örgüsü genel olarak bağlantılar ve de özellikle NSU ile ilgili olan bağlantılara dikkat ediliyordu. Topu topu iki şahidin soruşturması pek verimli değildi. Kısmen kendileri eski bağlantılıların hakında bilgi vermeye hazırlardı, fakat hassas sorularda başka Neonazileri işaretleyip bu stratejiye göre hareket ediyorlardı. İki şahidin kendileri sağcı örgütlenmeden terk ettiklerini diye açıkladılar ve de soruşturmayı kendilerini temiz itirafçı olarak göstermeye çalıştılar.

Öncelikle Oliver P. soruşturuldu, kendisi Kassel in Neonazi-alanında yıllarca üyeydi ve bölgesel üstü meşhur olan ,,Hauptkampflinie“ (HKL) Neonazi-müzik grubunu 1996 yılında kurmuştu. P. HKL grubun oluşumundan ve başka üyeler hakında bilgi verdi, daha sonra Hessenin Neonazi-alanında ve NSU-örgüt ile mümkün olan bağlantısı hakında soruşturuldu. Yalnız kendisi bu mevzu hakında kayda değer bilgi vermedi. Dolayısıyla Halit Yozgat’ın 2006 yılında öldürüldüğünü basından öğrendiğini ifade etti ve de kendisine NSU-örgütü ile bu cinayet arasında hiç bir mümkün olan bağlantı dikkatini çekmediğini anlatı. Topu topu aşırı sağ alanında, sağ terör faaliyet veya silah taşımadan sadece söylenti olarak bildiğini anlatı, bununla ilişkili başka Neonazileri Thorsten H., Dirk W., Corinna G. veya Stanley R. gibi kişileri işaretledi. 
P. kendisi aslında ağırlıkla rock müzisyeni olduğunu ve nadir siyasi faaliyetlere katıldığını anlatı. ,,Yürüyüşlere katılan kişilerle çok az temas kuruyordum“ dedi. Anayasa savunma kurum alanında da rastlanan bu anlayış, sağcı müzik alanı ve militan Neonazism bağlantıları olmadığı, parlementerler tarafından hemen hemen hiç soruşturulmadı. Sadece sol partisi onun müzik grubunun temsil ettiği ideolojiği, eski temas kurduğu Neonazilerle, Thorsten H. gibi, ve de eski aşırı sağcı örgütlerde ,,Republikaner“, ,Arischen Bruderschaft“ veya ,Hilfsorganisation für nationale politische Gefangene und deren Angehörige“ üyeliğini soruşturdu ve onu bunlarla yüzleştirdi.

Bundan sonra Kevin S. celp edildi, kendi verdiği bilgilere göre 2005 yılından beri Neonazi olarak Hessen ve Thüringen alanında aktif olduğunu, fakat 2009 bir Neonazi-saldırı çerçevesinde bir kişiyi yaralanmadan dolayı hapis cezasına çarptırıldığını ekledi. Dolayısıyla,,Freie Kräfte Schwalm-Eder“ deki üyeliği ve faaliyetlerinden dolayı, ,,Volksfront Medien“ sağcı video projesinin ve de ,,Braunen Haus Jena“ da kalması hakında soruşturuldu. Bu çerçevede kendisi NSU önceden tanımadığını ve ilk kez 2011 yılında basından duyduğunu anlatı, kendisi sağcı terör faaliyetlerinden duymadığı diye anlatı. Örneğin Alexander S. in bilgisayarında bomba kurma planınları kaydettiğini, kendisi de ,,Freie Kräften Schwalm-Eder“ de yer alıyordu, bilmediğini niteledi. Eskiden,,Braunen Haus Jena“ gittiğinde büyük kişilerle temas kurduğunu, örneğin bu arada zanlı olan Ralf Wohlleben ile. Buna rağmen illegal Neonazi faaliyetlerinden söylenti olarak duyduğunu, yalnız bunları güvenilmez diye gördüğünü devam etti. Diğer taraftan S. farkındaydı ,,Braune Haus Jena“ gibi kuruluşlar Neonazi gizli faaliyet destekleri  için mukadder olduğu, yalnız sahiden destek sağlandığı bilmediğini ifade etti. Dolayısıyla o süreçte Thüringen Nenazileri ve Hessen Neonazilerin sadece tek tük temas ediyorlardı diye açıkladı. Soruşturma da ilginç olan sadece Heiko S. denen bir kişiydi, bir dosyaya göre bu kişi S. ile beraber ,,Ikarus“ denen entegrasyon programına katıldığı anlaşıldı. Bu Heiko S. Ikarus program esnasında, 2011 yılından önce NSU hakında bilgiye sahip olduğunu diye ifade etti. Kevin S. Heiko S. İle entegrasyon sırasında temas ettiğini, fakat bu beyandan duymadığını dedi. Topu topu Sol Partisinden hazırlanan bu soruşturma bu mevzuda iptal edildi, çünkü Sosyal Demokrat Partisi, Ikarus-programın içerikleri kamusal alanda veri korumadan dolayı tartışma yasağı olduğunu diye itiraz etti.

Sonunda general-federal savcı Walter Hemberger celp edildi. Kendisi Hessenin Neonazi alanında NSU-cinayetler esnasında gerçekleştirilen faaliyetleri ve de  bu kapsamada Oliver P. in ve de Kevin S. in rolünü ve de diğer kişiler hakında ifade verecekti. Soruşturmanın başladığı an da kendisi bu hassas ispatlamak gereken mevzu hakında kamusal bir oturumda ifade vermeye yetkisi olmadığını diye açıkladı. Bundan dolayı bu soruşturma kapalı bir oturuma ertelendi.

Share.

About Author

Comments are closed.