Hessen eyalet meclisinin NSU-Araştırma Komisyonun 22. açık oturumuna dair rapor (18.04.2016)

0

18 Nisan 2016’daki oturum için sağcı camiadan iki tanık çağırıldı Hessen eyalet meclisine. Philip Tschentscher açık oturumda ifadeye çağırılırken, eski muhbir Sebastian Seemann’a ise açık olmayan oturumda soruldu.

Tschentscher Hofgeismar’da büyüdüğünü beyan etti. Askerden sonra üniversite için uzunca Erfurt da yaşamış. Thüringen’deki sağ camiasına olan muhtemel bağlantıları yüzünden Hessen eyalet meclisinin NSU-Araştırma Komisyonu için önemli bir kişi. Ayrıca Tschentscher daha hala aktif bir Neonazi ve “Reichstrunkenbold” [Imperatorluğun Ayyaşı] adı altında sağcı camianın örgütlediği konserlerde sahneye çıkıyor.
Tschentscher uzun bir zaman en ünlü Alman sağcı teröristlerden birisi olan Manfred Roeder’in konağında aktifti. Tanık Roeder’i “iyi bir dost” olarak tanımladı. Tschentscher, Roeder’in konağında diğerlerinin arasında “Anavatan bilgisi” üzerine de ders verdiğini, kendi tarihi ve “ataları” üzerine bilgi sahibi olmanın önemli olduğunu vurguladı. Alman Nasyonalsosyalizminin ideolojisi üzerine de ders verdin mi sorusuna, bir halkın birleştiği ve birleşik bir şekilde bir lideri seçtiği öğrenilebilir cevabını verdi. Bunun dışında retorik dersleri verdiğini ve yoldaşlarına devletle nasıl ilişkilenmek gerektiğini öğrettiğini söyledi. Tschentscher ayrıca konakta bir kere doğum gününü kutladığını ve bütün Almanya’dan ve hatta yurtdışından da toplam 300 Neonazinin katıldığını ifade etti. Hepsinin arkadaş veya tanıdık olduğunu ve bizzat kendisi tarafından davet edildiğini beyan etti. Konser aslında Hofgeismar‘ da olacakmış, ancak polis ve belediye başkanı tarafından engellenmiş. Polisin yasağı ise, konser üzerine uzun uzun konuşulmasına rağmen hiç bir siyasi fraksiyon tarafından konu edilmedi.
Roeder tutuklandığında Tschentscher onun konağını yönetti. Hessen eyaleti NSU-Araştırma Komisyonu önünde ise sadece Roeder’in sağcı camiayla arabulucusu olduğunu söyledi. Mesela Roeder hapishaneden “Deutsche Bürgerinitiative” [Alman Vatandaş İnisyatifi] adına mektup yazıp bunları Tschentscher’e ilettiğinde, Tschentscher onların yayınlanmasını sağlıyordu. Bu ifade komisyon tarafından maalesef eleştirel bir şekilde değerlendirilmedi: öyle ki, Tschentscher kendi eliyle yazdığı bazı mektuplara “Yoldaşça İmparatorluk saygılarımla, Philip” diye imza atmış.
Tschentscher, “Deutsch-Russische Friedensbewegung” [Alman-Rus Barış Hareketi]’da da aktifmiş. Dernek 2006’da Erfurt’da kurulmuş. Dernek siciline göre Tschentscher, Thorsten Heise v.d. beraber kurucu unsurlardanmış. Komisyon önünde ise kurucu toplantısında olmadığını söyledi. İmzası başkaları tarafından kuruluş metinin altında atılmış.
Halit Yozgat cinayeti zamanında Avusturya’da olduğunu beyan eden Tschentscher, onun dışında da Hessen eyaletindeki sağ camiası üzerine pek bilgi veremedi veya vermek istemedi. Hessen’li ünlü Neonazilere varolan bağlantıları sorusu üzerine onları tanıdığını bile inkâr etti. Neonazilerin muhtemel illegal faaliyetlerine dair sadece bunun Hessen’deki camia için konu olmadığını ifade etti. Hessen’de sağcılar normalde açık seçik hareket ediyormuş. Ancak yurtdışında bu tarz veya benzer planlara dair daha sıkça söylentiler duyduğunu ekledi.
Avusturya’da Tschentscher tutuklanıp hapishaneye sevk edilmişti. Komisyon önünde bunun, ABD’li işgalciler tarafından Avusturya’da inşa edilen kanunlar yüzünden olduğunu iddia etti. Hakikaten Tschentscher, “Objekt 21” [Obje 21] yüzünden tutuklandı ve üç yıl hapishaneye mahkum edildi (kaynak: Lotta). Diğer şeyler arasında Avusturya-Almanya sınırı üzerinden kaçak bir şekilde silah geçirmeye çalıştığı söyleniyor.
Komisyon önünde Tschentscher’e müziksel faaliyeti de soruldu. Soruşturmanın “Viel Asche um Nichts” [anlama göre çevirilirse: Hiçbir şey için fazla kuru hava; bire bir çeviri: Hiçbir şey için fazla kül]adlı CD’sine yönelmesi ilginçti. Bu CD’nin şarkılarında Holokost relative ediliyor ve CD’nin ön kapağında bir krematoryum görünüyor. Tschentscher bu CD’yi kendisinin üretmediğini ve bu CD için de para almadığını söyledi. CD bir konserde kayıt edilmiş. Ayrıca kendi şarkılarının sözlerinin içerikleriyle özdeşleşmiyormuş, bu şarkılar sadece sağ camia için “eğlence müziği”’imiş.

Share.

About Author

Comments are closed.