NSU-Araştırma Komisyonun üçüncü açık oturumuna dair raporu (02.03.2015)

0

Üçüncü komisyon oturumu Almanya’nın Hessen eyaletinde olan sağ örgütleri/ yapıları günlendirdi.

Benno Hafenegernın istiması

İlk uzman olarak, Marburg şehirinin Philipps-Üniversitesinden pedagog olan Benno Hafeneger davet edildi.

Hafenegernın sunumu özel araştırmalarıyla Hessen eyaletindeki 2000den-2007 yılar arasındaki dönemde olan sağ düşünceli gençlik kültürleriyle ilgileniyor. Kendisinin ana tezine göre bu gençlik sahnesi Hessende 2000 yıllarından sonra hem kişisel hemde yapısal ve dinamik bir sahne gelişti. Bu sağcı kurumumda hem bilgisel ilişkiler ve aynı Zaman’da kalıcı arkadaşlıklar düzenlendi.

2002 yıllında Hafeneger araştırmalarının arasında, Almanya’nın 37 Belediyesinde sağcı gençlik birleşimlerini tanıttı.

Ondan sonraki gelecek yıllarda Hessen eyaletinin ilçelerinde ve belediyelerinde olan sağ gençlik birleşimlerini inceledi.

Almanyadaki sağcı kurumu ülke çapında bağlantıdaydı. Özellikle Thüringen ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletlerinde geziler düzenleniyordu. Önceden davet edilen ve dinlenen anayasa koruma dairesinin temsilcilerin İddialarına karşı Hafeneger teziyle farklı bir bakış açısını sundu. Sağcı kurumunun izole edilmiş küçük gruplardan ibaret olmadığını, aksine ülke çapında birlikte çalışıp ve yoğun temas kurduğunu, vurguladı. Bu bilinci sağcı kurumunda olan kişileri araştırma faaliyetlerinin arasında röportaj ederek elde etti. Çalışmalarından biri Kassel şehirinde Nazi- kurumuyla yaptığı röportajdır.

Hafeneger Anayasa kuruma dairesi ve polisler genellikle sadece organize yapılara dikkat verdiklerini belirtti. Onun görüşüne göre sağcı ideolojiler için sosyal yaygın tutumları ve potansiyelleri gözden çıkartmak lazım. Bazı araştırmalara göre Hessen Eyaleti ülke çapında grup içindeki insanlık düşmanlığında eğilimlerdedir. Bu yüzden Hafeneger özellikle Hessen eyaletindeki sosyal ve siyasi nedenleri için yürütülen bir araştırma çağrısında bulundu.  Bu konuda önlem alınmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Şimdiye kadar alınan tedbirlerin çoğu yalnız gençlere odaklandığını eleştirdi ve yetişkinler içinde aynı şekilde tedbir alınmasını tavsiye etti.

Dirk Laabs’ın İstiması

Gazeteci ve „Vatan koruma“ kitabının yazarı Dirk Laabs ikinci uzman olarak davet edilip dinlenmiştir. Birkaç gün önce „Welt am Sonntag“ gazetesinde Stefan Aust Ile Per Hinrichs Kassel şehirin cinayetinin haberini yayınlayan D. Laabs’ın sunumu merakla bekleniyordu. Bu sunumunda açıklanan bilgiler Anayasa koruma dairesinin Halit Yozgat cinayetini önceden bildiklerini açıklamıştır.

Üstündeki baskıyla ve beklentilerle Laabs kesin bir aydınlatma sunamadığını fark edip, Cevaplardan fazla, soruları olduğunu açıkladı. Komiteyede bu henüz cevabı olmayan sorularla uğraşması gerek olduğunu söyledi.

İlk taleplerinden biride anayasa koruma dairesinin, son olaylar icin Halit Yozgat’ın ailesinden özür dilemesiydi. Özellikle anayasa koruma dairesinin Kassel’daki cinayete ve mağdura karşı saygısız ifadelerini kınadı.

Temmes’in yeni araştırılan telefon-dinleme raporları üzerine Laabs tüm Komite-üyelerine bunları araştırıp ve kendi fikir üretmelerini önerledi. Bu raporlarda mesela Temme ile anayasa koruma dairesinin personeli arasındaki görüşmelerden, Temme’nin cinayetiden önce haberdar olduğu kanıtlana biliyor. (2015 02. 23/ NSU-Watch/ haber bülteni)

Temme’nin Ve diğer anayasa koruma dairesi personellerinin Tanıklık etmek istekli olmamalarını eleştirdi.

Bir hukuk devletinde her kimsenin tanıklık reddetme hakkı olduğuna rağmen, Temme’nin bir devlet memuru olduğu için onu ifadeye zorlama imkanlarının kullanılmadığını söyledi.

Kassel’daki olay, anayasa koruma dairesine verilen güvenci yitirdiğine ve çoğu memurların kariyerleri tehlike altında olduğuna rağmen, Temme’nin her zaman daire ve Hessen eyaleti tarafından savunulması, Laabs’ı şaşırttı ve Temmennin ifadesi üzerine şüphelendirirdi.

Laabs sözlendirilen NSU-kompleksi üzerindeki çalışmalar Hakkı’nda yalnız anayasa koruma dairesi tarafından karartılmış dosyalar araştırıldığını ve önemli bilgilerin eksik olduğunu söyledi.

Laabsın sunumu oldukça kısa olduğuna rağmen, komite tarafından kendisine bir çok sorular oldu. Yeşillerin Miletvekili Daniel May, Laabsın anayasa koruma dairesini kınamasına çok alındığını söyledi ve komite toplantısı bundan dolayı gerginleşti.

Laabs, Yozgat ailesinin yıllar boyu anayasa koruma dairesinden taraf suçlandıktan sonra, şimdi anayasa koruma dairesi hesap vermek ve olaylara şeffaflık getirmek mecburiyetinde bulunduğunu söyleyerek, Miletvekili May’a cevap verdi.

NSU’nun neden yaptıkları eylemlere kamuya çıkmadıklarını Laabs’a soruldu. Laabs, burda gerçekleştirilen yöntemler sağcı kurumu için çok klasik bir yöntem olduğunu açıkladı.

Cinayet araştırma süresinde Almanya’da dünya kupası düzenlendi. Laabs’ın değerlendirmesine göre, dünya kupası arasında anayasa koruyucunun cinayete alet olma ihtimali ortaya çıksaydı „Almanya’nın yaz masalı“ sona ererdi.

Laabs sunumunun olayları acığa kavuşturamıncağının sonucuna vardı ve bundan dolayı bu  sorumluluğu anayasa koruma dairesine talep etti.

Share.

About Author

Comments are closed.