Araştırma Komisyonun onikinci açık oturumuna dair rapor (14.09.2015)

0

Yaz tatilinden sonraki araştırma komisyonun 14.09.2015 tarihinde gerçekleşen, onikinci açık oturumuna toplam üç polis memuru Kuzey Hessen emniyet müdürlüğünden, tanık olarak davet edildi. Araştırma Komisyonun bu oturumdan sonraki odak noktası Halit Yozgata işlenen cinayet olacaktır. Davet edilen üç polis memuru cinayet gününde olay yerindeydiler.

Ilk tanık olarak sivil kriminal üst komiser Werner Itter dinlemeye alındı. Komiser Werner Itter cinayet gününde araştırma görevlisi olarak olay yerine atandı. Itter olay yerindeki güven altına alınan izlerin resimlerini çekmek ve belgelenmek ile görevliydi. Itter ayrıca olaydan 6 hafta sonra Andreas Temme ile zanlının geçtiği yolun rekonstrüksiyonunu internet kafeden çekti. Soruşturma esnasında şahitlere daima olay yerinin resimleri gösterildi. Fakat Itter güvenle hangilerini onun çektiğini söyleyemiyordu. Dahası ona olay yerini tanıtan iki farklı taslak sunuldu, her iki taslak olay yerini farklı tanımlamaktaydı. Ancak Itter taslakları tanımadığını belirtmekteydi. Şahitlere gösterilen Dijital perspektif rekonstrüksiyonunu da, ilk defa gördüğünü açıklamaktaydı (dijital perspektif rekonstrüksiyonu Temmesin görüş açısını yeniden kuran bir kayıttır). Ittere, Andreas Temme in Halit Yozgatın cesedini tezgahın arkasından görebilmiş olduğu, soruluyor. Bu soruya hiçbir açıklamada bulunmak istemediğini çünkü buna yönelik bir bilgisi olmadığını belirtiyor. Buna ilişik ona Temmesin geçtiği yol rekonstrüksiyonu gösterildi. Ittere Temmesin sözde Yozgatı aradığını ve heryere baktığını sadece tezgaha doğru bakmadığı işaret ediliyor, ama aslında tezgahın arkasında olmasını tahmin etmesi gerekiyordu. Buna ilişkin Holger Bellino (CDU) Andreas Temme in gerçekten o vakitte olay yerinde olduğunu kesin bir şekilde bilmediklerini söylüyor. Onun önceden gitmiş olabileceği ile hala bir olasılık var olmaktadır. Ayrıca asıl konu tezgahda olan kan lekeleridir ve Temmesin tezgahda olan kan lekelerini görmemiş olma ihtimali sorusudur. Nihayetinde kendi açıklamalarına göre kendisi 50-Cent-tanesini tezgahın üstüne koymuş. Itter, bir şeyleri görme duyarlılığı, subjektif çok farklı olduğunu açıklıyor. O kan lekelerini kesinlikle hemen fark edebileceğini fakat pencereden dışarı yaslanıp ve herkesin hemen o kan lekelerini göre bileceğini iddia edemediğini belirtmekteydi. Olay gününde internet kafedeki (cinayetin işlendiği yer) ön odadaki dört telefon kulübesinden bir tanesinde olan ve telefon ile gürüşen bir öbür tanığın mevcudiyeti ileri sürüldü. Itter in tahminine göre susturcu ile ateş atıldığında ve birisi aynı anda telefon ile görüştüğünde, ateşi duymaması oldukça mümkündür. Ayrıca Ittere 9 Nisan tarihli bir fotoğraf gösterilmekteydi, fotoğrafta olay yerindeki tezgah ve üzerindeki eşyalar görülmekteydi fakat olay gününde hemen çekilen resimlerle uyuşmayan eşyalar mevcuttu. Itter bu resime şaşırmış ve buna yönelik bunun nasıl olabileceği ve kimin yaptığı hakkında bilgi veriminde bulunamadı. Genellikle olay yerinde değişiklik yapılmaktadır, fakat bu değişiklikler izleri sakınacak bir şekilde yapılmaktadırlar.

İkinci tanık olarak kriminal üst komiser Karl-Heinz G. dinlemeye alınıldı. G. Nordhessen eyaletinin cinayet masasının ilk memuru olarak olay yerindeydi. Olay yerine ulaştığı vakit çoğu telsizli polis arabaları ve ambulanslar mevcuttu. Gerstenberg orda ayrıca cinayet esnasında internet kafede olan dört tanık ile de karşılaştı. İki genç ve bir kadın internet kafenin arka odasında oturmaktaydılar ve bir adam da ön odada telefon ile görüşmekteydi. Telefon ile görüşen tanık telefon ile görüşme esnasında iki mekan gürültüsü algıladığını fakat yinede telefon ile devam konuşmakta olduğunu belirtti, diye anlatıyor G. Telefon kulübesinin kapıları geniş alanlı afişlerle kaplı olduğundan dolayı içeriye doğru bakmak sadece sınırlı bir şekilde mümkün olduğu belirtiliyor. Mekan gürültüsünü duyduktan sonra belirsiz bir kişiyi gördüğünü ve bu kişinin dükkanı terk eden 1,80 boyunda açık ceket giyinmiş bir adam olduğunu anlatıyor. Telefon görüşmesinden sonra ödeme yapmak istediğini fakat genç adamı bir daha görmediğini söylüyor. Arka odada sesler duyduğunu ve orada iki genci Yozgatın nerde olabileceğini sormuş, fakat onlar da onun nerde olduğunu bilmemekteydiler. Saygı dan ötürü 1,50 metre boyuttaki tezgahın önünde mesafeli bir şekilde beklediğini (bu yüzden ne cesedi nede tezgahın üzerindeki kan lekelerini fark etmiş) ve kaç dakika sonra Yozgatın babası internet kafeye gelene dek ve onun cesedi bulduğunu anlatıyor. G bu tanığın ifadesini inandırıcı olarak derecelendiriyor. Ayrıca duvar ve tezgah arasında bir sandalye olduğunu ve sandalyenin arkasında ceket askılı olduğunu belirtiyor. Bu sandalye tezgahın ardındaki görüşü kapatıyordu. Kurtarma ekipleri Yozgatın cesedini tezgahın ardından çektikleri için onun oraya vardığında cesedin odanın içinde olduğunu belirtiyor. Ne olay yerindeki araştırmalar ne çevredeki araştırmalar ne de tanık sorgulamalarında olay hakkında ipucu bulunamadı. Bu durum G. ye baş ağrısı vermiştir, çünkü bu sokak (Holländische Straße) yoğun bir cadde olduğu için ve buna umut bağlayıp birisinin kesinlikle bir şey görmüş olabileceğini tahmin etmişti. Hiç bir şeyin çıkmaması G. bir çılgınlık olarak tanımlıyor. Başından beri bu suçu sadece bir kişinin yapamayacağı kanaatindeydi.

Aynı zamanda Temmesin arka odadaki bilgisayar yerindeki görüş olanakı hakkında konuşuldu. G. oradaki koltuktan ön odaya dar bir bakış var olduğunu açıklamakta. Fakat perspektif rekonstrüksiyonun dahilinde değildi. Kendi açıklamalarına göre parayı tezgaha koyduğunu ve cesedi parayı tezgaha koyduğunda görür müydü sorusuna, kendi değerlendirmelerine göre onaylıyor. Temme e karşı soruşturmalarda G. dahil değildi. G. bütün olarak 100 memurdan fazla SoKo ‚Cafe‘ deki soruşturmalara dahil olduğunu açıklıyor. Suçun arka planda aşırı sağ olabileceği fikri düşüncelerinde bulunmuş mu sorusuna, G. buna dair bir gösterge olmadığını yanıtlıyor. Yinede eksik bulgulara rağmen organize suç veya ‚yabancı suç‘ olabileceğini ve neden aşırı sağcılık olma ihtimali araştırılmadı sorusunda, G. buna cevap verememekteydi.

Üçüncü tanık olarak kriminal üst komiser Karsten R., Nordhessen eyaletinin cinayet masasının eski takım lideri, dinlemeye alındı. Fakat sadece cinayetten ilk iki gün sonrasında bu dava ile meşgul olduğunu belirtiyor. R. ilk olarak olaya ve olay yerine ilişkin kendi görüşünü açıklıyor. O da arka planda aşırı sağ olabileceğine dair kanıt olmadığını belirtiyor. Ama olay günündeki gecede Baunatal da oturan sonunda suçsuz olan bir ailenin evi arandı. Nedeni eski PPnin Nordhessen eyaletinden göç-edenler-memurunun, Halit Yozgatın eski sevgilisinin olay ile bir ilgisi olduğuna dair söylentiler duymuş olmasıydı. Soruşturmada hatalara yönelik hiç bir işaret yoktur, sadece standart program uygulanmıştır. Kendi değerlendirmelerine göre Temme in cesedi görmüş olabilme ihtimalı olduğunu sorusuna, R. bunu değerlendirmek için yetkisi olmadığını cevaplıyor. Temme in davada sadece cesedi görmüş olduğunu söylememesini anlamamış olduğunu belirtiyor. Böylece bir sürü tatsız sorulardan kaçınmış olabilirdi. Araştırma komisyonuna olay yerini yeniden düzenlemelerini önerdi, yoksa değerlendirmelerin anlaşılması güç olabileceğini açıklıyor.

Share.

About Author

Comments are closed.