öz anlayış

0

2014 yılının başlarında Siyah-Yeşil Eyalet Hükümetinin, NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı) örgütünün işlemiş olduğu cinayetleri aydınlatmak için yaptığı önergeyi karşı olmalarına rağmen kabul eden Hessen Eyalet Meclisi bir ‘Araştırma Komisyonu’ kurulmasını ön görüp, bunun için ‘NSU-Watch Hessen’ adı altında farklı politik grupların bir araya gelerek ‘Aydınlatma Projesi’ kurulmasını ön görmüştür.
Bizler, bu olayların bağımsız bir açıdan izlenilmesinin siyasal bir sorumluluk olduğu kanaatindeyiz. NSU soruşturmalarındaki gelişmelerden de görüldüğü üzere, medyanın dikkati kısa bir süre sonra azalıp, sadece gelişen büyük olaylara ve ifadelere yöneliyor. Bu yüzden, yürütülecek soruşturmaları en ince detayına kadar inceleyip, belgeleyip, aydınlatma sürecine katkıda bulunması için sunmak istiyoruz.
Bu nedenle, en önemli noktayı, detaylı ve açık yapılacak tanık ifadelerine ve NSU-Aydınlatma Komisyonu’nun müzakerelerine yönelteceğiz.

Amacımız, yapılacak toplantıların tümünün tutanaklarını hem Türkçe hem de Almanca dillerinde sayfamızda yayınlamak. Ayrıca, kendi yapacağımız görüşmeler ve analizlerle NSU davasını, özellikle Hessen Eyaleti’yle olan bağlantılarıyla netleştirmektir.

Hessen Eyaleti’nin bu cinayetlerle göze çarpan birçok önemli bağlantısı var: 2006 yılında bir internet kafede vurularak öldürülen Halit Yozgat, ırkçı cinayet serisinin bilinen en son kurbanıydı. Cinayetlerin ondan sonra arkasının kesilmesinin nedeni hala belli değil.

Ayrıca, 1989’dan sonra Thüringen, yani NSU’nun kurulduğu bölgede yönetimi ve istihbaratı kuran Hessenli görevlilerdi.
Bunun ötesinde, bugüne kadar Anayasayı Koruma Dairesi üst düzey görevlilerinden olan Andreas Temme’nin, olay günü hangi sebeple Halit Yozgat’ın vurulduğu yerde bulunduğuna dair herhangi bir açıklama getirilmemiştir. Anayasayı Koruma Dairesi’nin bu cinayetlerdeki rolü nedir?

Gazetecilik görevi ve tutanakları belgelendirmenin yanı sıra “NSU-Watch Hessen“ politik bir projedir ve olayların aydınlatılması için bu süreçle bire bir ilgilenip müdahil olmuştur.

Bizler, çok sayıda farklı anti-ırkçı ve anti-faşist gruplar olarak “NSU“ olayının, ona dair yapılan tartışmaların ve işledikleri cinayetlerin toplum içerisinde tartışılmasını ve bilinmesini istiyoruz.

Yaşanan NSU vakası, devletin birçok kurumunun kendi çalışmaları içerisinde çökmesini ifade ediyor.

Alman kurumlarında, kamuda ve toplum içinde ırkçılık o kadar yaygın olmasaydı, NSU cinayetlerinin vuku bulması ve yıllarca gizli kalması mümkün olmazdı.

Bu yüzden, cinayetlerin tüm arka planlarını öne çıkarmak için ve hiçbir yerde sorulmayan soruları -örneğin, NSU’nun Hessen Eyaletindeki Nazilerle iletişimleri, bağlantıları ve onlar tarafından desteklenmeleri gibi- sormak ve cevabını kovalamak için NSU-Watch Hessen kuruldu.

NSU-Watch Hessen personel, mali, politik ve organizasyon olarak bağımsız bir projedir.

Çalışmalarımızı bağışlarla finanse ediyor ve gönüllü olarak yürütüyoruz.

Share.

About Author

Comments are closed.