NSU-Araştırma Komisyonun Hessen’in eyalet meclisindeki kırk birinci açık oturumuna dair rapor (25. Ağustos 2017)

0

25. Ağustos 2017 tarihindeki oturuma Anayasa Korumanın eski Daire Başkanı ve MK Café’nin bir memuru davet edilip soruşturuldular. Son olarakta Andreas Temme üçüncü kez Hessen’nin NSU-Araştırma Komisyonu tarafından soruşturuldu.
İlk tanık olarak, 2002 yılından beri emekliye ayrılan ve Hessen’nin Anayasa Korumanın devlet ofisindeki (LfV), eski Daire Başkanın yardımcısı, Udo S. ifadesini verdi. Kendisi eskiden organize suçların ajan lideri sorumlusuydu. CDU çalışma grubunu, 1986’dan 2003’e kadar resmi daire içerisinde organize etti ve düzenli olarak „CDU’nun güvenlik konusundaki hedeflerini ve değerlerini en çok sekiz kişiyle“ buluşmak ve konuşmak üzere bir araya geldiler. Ayrıca çalışma grubu sayesinde 5 içerikli etkinlikler düzenlendi. 12.9.2000’de, çeşitli eyalet devletlerin yanı sıra çeşitli güvenlik makamlarından ve bakanlığın 50-60 çalışanın katıldığı bir polis arazisinde bir barbekü düzenlendi. O akşam eski İçişleri Bakanı Bouffier ve Anayasa Korumanın çalışanı Andreas Temme bulunmaktaydı. S., Bouffier ve Temme’nin sadece selamlaştıklarını ve bundan başka söz alışverişinde bulunmadıklarını bildirmekteydi. Barbekü partisi CDU tarafından ödendi.

İkinci tanık olarak, 2007 yılında emekliye ayrılan, Kuzey Hessen eyaletin polis departmanın eski üst düzey kriminal komiseri, Joachim B. ifadesini verdi. 2006’da MK Café’ye katılmadan önce, rock suç alanından sorumluydu. Yurt çapında iki tane rock grubun Kassel’de aynı şehirde olmaları benzersiz bir fenomendi. Bunun için deneyimli bir araştırmacı olarak seçildi. 2006 yılında Andreas Temme’yi soruşturdu ve bugün bunun çok zor geçtiğini ve 30 yıllık hizmetinde böyle bir sorgulama yaşamadığını söyledi. Temme hiç bir zaman sorulara doğrudan cevap vermedi, bilakis her zaman açıklama yapmaya çalıştı. Bunun bir stratejinin değil, karakterinin bir parçası olduğuna inandığını belirtmekteydi. İkinci sorgulamada Temme’den özel aracını avluda park etmesini istedi. Kendisi tarafından sorguya çekilirken, araba meslektaşları tarafından bir kez daha dikkatle kontrol edildi. Temme sorgulamadan öncede tanıştıklarını belirttiğinde, B. bunu inkar etmekteydi. Temme’nin rock’çılarla olan bağlantısını hatırlayamamakta olduğunu söylemekteydi. Mundlos’un Reinhardshagen şehirindeki meyhanesi „Scharfes Eck’i“ ziyaret etmiş olabileceği sorulduğunda, bu bilgilerin yanlış olduğunu, „Scharfen Eck“ in bir rockçu meyhanesi olmadığını söylemekteydi.

Üçüncü tanık olarak yeniden Hessen LfV’nın eski çalışanı Andreas Temme soruşturuldu. Soruşturmanın başında Temme eski amiri Dr. İris Pilling’den gelen bir Email ile karşı karşıya getirildi. Bu Email’de Dr. İris Pilling çalışanlarına kendileri veya onların ajanlarının Ceska-cinayet serisi hakkında birşeyler bilip bilmediklerini sormaktaydı. Şimdiye kadar, Temme ifadesinde bu e-postayı hatırlamadığını söylemekteydi. Sonunda ama ona onun baş harfiyle yapılan imzasının bulunduğu bir ifade ön tutuldu. Öbür tanıklardan da Temmen’nin imzası olduğu tasdik edildi. Temme imzanın ona ait olduğunu doğruladı, ancak Hessen’nin Araştırma Komisyonun’daki ilk soruşturmasında olduğu gibi bu e-postaya dair hiç bir anısı olmadığını belirtmekteydi.
Temme’ye Forensic Architecture’nin yeniden yapılandırma videolarından üç tane alıntı gösterilirdi: İlk bölümde ona silah sesi gösterildi. Temme’ye olay yerinde böyle bir ses duymuş olabileceği ihtimali sorulduğunda, kendisi elbette videodan başka bu sesin hiçbir anıya yol açmadığını söylemekteydi. Ona gösterilen bir sonraki sekans da Temme’nin Halit Yozgat’ın cesedini görmüş olabilme olasılığını sergilemekteydi. Temme’ye videodaki sunumu doğrulamak amaçlı ona ayrıca suç mahallindeki bir fotoğraf gösterildi. Temme, kesinlikle hiçbir şey görmediği ifadesini tekrarladı. Üçüncü sekans da, internet kafesinden ayrılmanın zaman penceresi gösterildi. Temme buna yönelikte hiç bir şey hatırlamadığını söylemekteydi.
Temme ayrıca, polis tarafından bu olayın tekrar sahnelemiş olan tuhaf bir video ile yüzleştirildi: Kendisi Halit Yozgatı, ödeme yapmak için aradığında ve Yozgat’ın genelde bulunduğu tezgaha yaklaştığında internet kafenin tavanına bakmış olmasıydı. Temme’nin buna yönelikki açıklaması, kendisinin bu video çekildiğinde dokuz cinayet işlediğinden şüphelendiklerini belirtti. Ona göre böyle bir durumda doğal davranmamamak anlaşılabilir. Buna ek olarak, Temme, tanık Michael See’nin (Michael von Dolsperg olarak anıldığı) Federal Araştırma Komisyonun’da Corryna G.’yi, Kuzey Hessen neo-Nazi sahnesi ile Thüringen’nin Yurt Koruma arasında bağlantı kuran bir kadın olarak söz ettiği Frankfurter Rundschau’nun 17.05.2017 tarihindeki bir makalesi ile karşı karşıya getirildi. Corryna G. hakkında bir bilgisi var mı diye sorulduğunda, Temme, adını tanıdığını ve aşırı sağcı sahnesinde önemli bir rol oynadığını söylemekteydi. Dirk W.’de Thüringen neo-Nazi sahnesine bağlantılı bir kişi olduğunu ve onu da tanıdığını açıklamaktaydı. Kendisine resmi bir araştırmacı zamanlarında bir şey temin etmiş olması mümkün olduğunu belirtmekteydi. Ancak daha kesin bir şeyi hatırlamamaktaydı.
Temme, eski meslektaşı Bayan E. ile bir yalanla karşı karşıya getirildi. Bayan E. Hessen’nin Araştırma Komisyonunda, Temme’nin 10.04.2006 tarihinde kendisinin Holländischen Straße’deki internet kafesini kullanmadığını belirtmiş olduğu ifadesini vermişti. Onun tepkisi: Meslektaşına güvenmemek bir hata olduğunu ve ona gerçeği anlatması gerektiğiydi. Bu hatayı zaten kabul etmişti. Temme, Bayan E.’nin ileri sürdüğü başka ifadelerlede karşı karşıya getirildi. Bayan E. aynı zamanda Temme’nin ajanların raporlarını düzenlemiş olabileceğini belirtti. Bu raporların Temme’nin bazı ajanlarını ele geçirmesiyle (özellikle İslamcılık alanında) çok detaylı olduğu göz çarpıcıydı. Ayrıca, eski meslektaşlarından E.’ye, sorgusunda da meslektaşları üzerine dosyalar hazırladığı yönündeki ifadesini de reddetti.

Share.

About Author

Comments are closed.