NSU-araştırma komisyonun Hessen federal parlementosunda 30. acık oturum raporu (11.11.16)

0

NSU-cinayetler ile ilgili olan Hessen eyalet-parlamentosunda yer alan soruşturma komisyonu 30. açık oturumda, bütün Almanya da devam eden soruşturmalar ve bunların Hessen ile bağlantıları, dolayısıyla BAO Bosporus, konuşuldu.

Birinci tanık olarak Wolfgang Geier davetliydi. Kendisi emekli sivil polis müdürü ve evvelki BAO Bosporus müdürü. Anlattığı gibi, Halit Yozgat’ın cinayet soruşturma kapsamında BAO Bosporus üye olan memurlar da destekledi. Sekizinci ve dokuzuncu cinayetten sonra, acaba federal sivil polis memuriyetine (BKA) mi bu soruşturmayı teslim edilmesi diye tartışılma başlatıldı, buna yönelik federal eyaletler farklı görüşe sahip di. Geier in ifadesine göre Hamburg ve Hessen soruşturma yetkisi eyaletlerde kalmasına tercihleri diye anlatmışlardı. BKA cinayetlerin sağcı kitlesinden gerçekleştirilmiş pek olası görünmüyor diye düşünüyordu. Bundan dolayı da kendisine göre, soruşturmalar bütün Almanya gerçekleştirilmiş de olsaydı, bu cinayetler durdurulmazdı. İlginç olana da şuydu, komisyon da şu anlaşıldı, BKA ye yönelik hiç bir resmî başvuru yapılmamıştı. Bundan dolayı da Geier hayret etti, çünkü kendisi resmî başvuru yapıldığını zannediyordu.

BAO Bosporusun çerçevesinde 2005 in sonusunda bir tartışma başladı. Tartışma konusu, acaba cinayetler organize suç örgütüyle ilgili mi veya değil mi. Dolayısıyla suç örgütüyle ilgili olduğunu ifade eden tez vazgeçilmezi haline gelmiş durumda olduğu diye tartışıldı. Seri katil tezi oylaşıldı. Bu teze göre, fail teketek dır, dolayısıyla Türk kökenli erkeklere karşı nefret ve öfkeli olduğuna ve sağcı kitleye üye olduğuna ihtimal var. Bu tez dava analiz tarafından dolayısıyla Alexander Horn dan desteklendi. Analiz de ,,konuşmak yerine yapmak“ yazıyormuş. Bu tezle NSU ya çok yakın oldukları halde coğrafi konumu ilişkin bir hata yapıldı. Kendileri fail Nürnberg çepeçevresinde olduğunu zannediyorlardı. Ve bundan dolayı Nürnberg de olan anayasa koruma makamın aracılığıyla soruşturma başlattıldı. Geier ın anlattığına göre, iletişimde zorluklar yaşandı, çünkü Bayern eyalet anayasa koruma makamı bütün Bayern deki bulunan Neonazileri kapsayan toplu bir liste hazırlamayı reddetti. Sonradan 2. Mart 2007 de bir toplu liste halinde 682 Nürnberg in sağcı kitleye üye olan kişi alındı. Fakat bu kişiler suçlarda mevcut değildiler.

Geier’e LKA Baden-Württemberg 3. Irkçı içerikli olan vaka analizi gösterildi. Bu analize göre fail Alman olamazdı ve dolayısıyla cinayet Almanya da bir tabu olduğundan dolayı. Buna karşıt görüşlü olan Geier, 3. Vaka analizi Hamburg ve BKA seri tezine karşı olduklarından dolayı yapıldığını anlattı. Soruşturma arasında vaka analizi bir başarı getirmediği için büyük bir rahatsızlık duyuruldu, çünkü bu metodun yılların yanlışlığı göz önüne geliyordu. Baden-Württemberg de hiç bir cinayet yapılmamıştı ve bu tarafsızlığından dolayı araya getirildi.

Geier devam etti ve saldırgan bir medya stratejisi takip edildiğini örneğin XY dosya numarası aracılığıyla. Soruşturma kapsamında kendisi bu uygun fırsatta niye cinayetlerle ve sağcılarla olan bağlantıyı göstermediği, sebepi ne olduğu diye sorulduğu ve kendisi paniğe neden olmamak için ve de sadece çok net bilgiler sunmak istediğini belirti.

Halit Yozgat’ın ailesiyle nasıl muamele edildi diye soruya onların hakkında hiç bir soruşturma başlattılmadığı diye cevapladı Geier. Komisyonda Geier Andreas Temme hakkında olan soruşturma kapsamında bulunan delilere göre, Temme Bayern’de tutuklanırdı diye konuştu.

İkinci tanık Dr. Günter Beckstein di, kendisi Bayern’in evvelki içişleri bakanıydı ve sonraki Başbakanıydı.

Bütün cinayetler onun görev süresinde yapılmıştı ve bir çoğu Bayern’de bundan dolayı da onlarla çok uğraştığını söyledi. Hukuk devletin en büyük yenilgisi olduğunu, çünkü bunu önleyemedi diye anlattı Geier. Birçok kere, Hessen deki gerçekleşen cinayettin hakkında bilgi almak için ve de Andreas Temme hakkında soruşturma ile ilgili bilgi almak için, Hessen’in Başbakanı Bouffier ile telefonla görüştüğünü anlattı. Cinayet günlerinde başka meşguliyetlerle uğraştığını belirten Temme artık gizli ajanların onu daha fazla sorgulamaya özendirmediğini diye Geier ifade etti.

Beckstein soruşturmaların durumunu öğrenmek için her hafta Nürnberg den olan emniyet müdürü ile görüştüğünü söyledi. Kendisinin izlemine göre Nürnberg de destekliyen güçler vardı. Nürnberg’in eski şehirinde yönünü belirlemek için Abdurrahim Özüdogru cinayettinde failler çevreyi bilmeleri gerektiğini söyledi.

Aşırı sağcı kitle hakkında soruşturmalar yoğun bir şekilde edilmişti. LfV bütün gizli ajansları sormasına iddia edilmişti. Hiçbiri bir şey bilmiyordu. Yalnız bu makamla işbirliği çok zahmetliydi diye ifade etti.

Geçici olarak BAO Bosporus da 150 eleman çalışmaktaydı ve cinayetleri aydınlatmak için hususi bir bilgisayar programı geliştirilmiştiyi dile getirdi. Değişiklik önerisi olarak önceden veri kayıt eden metodunu tavsiye etti ve Bayern’de ki gizli ajansların düşük ücretlerini eleştiridi.

Share.

About Author

Comments are closed.