20. NSU Acık Araştırma Komisyon toplantısı – Hessen eyalet parlamentosu (26.02.2016)

0

20. NSU açık araştırma komisyon toplantısına ilk kez sağcı kesimden tanıklar çağırıldı. Ifade verenler arasında Andreas Temme’nin istihbaratından Benjamin Gaernter ve Kassel’den Michel F. vardı. Benjamin Gaernter Münih’deki NSU Davası aksine Anayasayı koruma dairesinden (MIT) tüm bir şekilde ifade izni almıştı. Toplamında ikisininde sorgusunda herhangi bir aksilik çıkmadı, ancak detaylarda enteresan kavrayışlar ortaya çıktı. Kısmen Araştırma komisyon üyeleri derin bir sorgulamayı bile gerek bulmadı. Sağcı kesimdeki iki tanık dışında, eski soruşturmayla ilgili ikide polis sorgulandı.
Ilk olarak Benjamin Gaernter sorgulandı. Kendisi 1997’den beri Kassel’de 30 kişiden oluşan grup’da yer alıyormuş. Aktiviteleri arasında sıkça konserlere ve yürüyüşlere gidiliyormuş. Aynı zamanda sıkça içip, Gril yapıyorlarmış. Sağcı müzik ile ilgilide, bu müziklerin agresif ve şiddet yücelten şeklinde olduğunu söyledi. Aynı zamanda grup halinde başka eyaletlere de gidiyormuş, Thueringen gibi. Michel F. o zamanlar en yakın arkadaşıymış ve ‚Sturm 18‘ e bağlantıları varmış. Bu soruşturmada şaşırtıcı olan, araştırma komisyonda arkadaşların Gaernter’nin politik inancı ve ideolojisiyle ilgili sorulara değer vermemeleri oldu. Gaertner’nin artık bir aile babası olup, sağcı kesimler ile hiç bir ilgisinin olmadığı konusunda, her hangi bir şekilde kritik sorular sorulmadı. Sadece, kısa bir şekilde Garnter’in 2006 yılında başka sağcı arkadaşları ile yasak semboller ile göz altına alındığından bahs edildi. Bu durum’da Gaertner’ye göre özel bir meseleydi.
Gaertner 2002 yılında Federal Almanya Silahlı Kuvvetlerine gitmiş. Orada politik aktiviteleri nedeniyle sorun yaşamış ve Asker olarak görev yapamamış. Federal Almanya Silahlı Kuvvetlerinde kalamadığı anlaşılınca bir kadın ve bir erkekten oluşan iki kişi, yanına gelmişler. Ikisininde Alman istihbaratından mı yoksa ordu kurum casuslarından mı (MAD) olduklarını bilmiyormuş, yalnızca Federal Almanya Silahlı Kuvvetlerinden olduğunu biliyormuş. Bu iki kişi Gaertner’nin para karşılığında sağcı kesimlerde kalıp, onlara bilgi sızdırmalarını istemişler.
Halil Yozgatın 06.04.2006’daki ölümünden aynı gün haberdar olmuş ve eski MIT lideri Temme’yle bu konuyla ilgili konuşmuş. Bu konuşmada, Temme’nin heyecanlı ve durmadan etrafına baktığını söyledi. Olay günü Temme ile sürdürdüğü iki telefon konuşmalarınıda hatırlamıyormuş. Gaertner, Temme ile ilişkisini pek güvenilir olmadığını ve eski MIT lideri ‚Heinz‘ (Fehling) ile daha iyi anlaştığını söyledi. Soruşturmada sıkıntılı olan, araştırma komisyon üyelerinin Gaertner’nin 06.04.2006 tarihinde ne yaptığı ile ilgili hiç bir şey sormadıkları oldu.
Eski araştırma toplantılarına gelen bazı MIT tanıklar Gaertner’nin ‚Deutsche Partei‘ (Alman Partisi) aday gösterildiğini açıklamışlardı. Eski notlardada bunlara dair yazılar bulundu. Şaşırtıcı olan ise, kendisi ifadesinde Alman Partisinden şimdiye kadar hiç bir şey duymadığını söylemesiydi. Tekrar edilen sorularda bile, kendisi katılmış ola bileceği herhangi toplantı veya etkinliğe gitmiş ola bileceğini hatırlamadığını söyledi.
Bunlar göz önünde bulundurularak, acaba Gaerter yalan mı söylüyor, yada Temme’nin notlarının ve MIT’in ifadelerinin yanlış olduğunu düşünmedik değil. Gaertner o zamanlar sağcı kesimden çıkmak istediğini itiraf etti. Temme bunu istememiş. Kendisi onu Cumhuriyetçilerin içine yönlendirdi. Orada katıldığı bir kaç toplantı olmuş ve kendisi Veznedar görevini almış.
Gärtner Münih’deki NSU Davasındaki hukuk danışmanlığını MIT Hessen eyalet dairesi üstlendi. Kendi belirlemelerine göre 2012 yılında 2 MIT üyesi yanına gelmiş ve kendisine bir avukat önermişler. Bu avukatla 4 defa buluşmuş. Bunun dışında araştırma komisyonu Gaertner’ye kendisinin sorgu evraklarını gösterdileri, Gaertner bunların varlığından çok şaşırdığını açıkladı.
Polisler kendisine bu evrakların kayıp olduğunu ve Polislerin içinde bir ispiyoncunun olduğunu söylemişler. Bu çelişkiyi komisyon açıklayamadı.
Gärtner’den sonra Michel F. dinlendi. Kendisi 14 yaşında ilk kez sağcı arkadaşları ile tanıştığını söyledi. Kendisi ‚Kameradschaft Kassel‘, ‚Oidoxie Streetfigthing Crew‘ ve ‚Sturm 18‘ grupları içinde bulunmuş. Konserlere Belçikaya gitmiş. 2009 yılında Eschede’de son konserine gitmiş.
Kendisine ‚Gigi und die braunen Stadtmusikanten‘ adlı grubunun müziklerini nasıl bulduğunu sorduk. Kendisi grubun ‚komik müzik‘ yaptıklarını söyledi. Kendisi 2009 yılında tutuklamasından sonra o kesimden çıktığını söyledi. Şaşırtıcı olan ise , üyeler bu konuda başka soru sormadılar. Halbuki F neden o kesimden çıktığını öğrenmek ilginç ola bilirdi. O kesimlerden çıkmak için belirli kriterler vardır. Bunlar hiç konuşulmadı.
‚Oidoxie Streetfighting Crew‘ gurubunda F’in söylentisine göre 11 kişi varmış. Lotta dergisinde çıkan ve 40 kişinin bulunduğu ve bunlar arasında bulunan F’inde bulunduğu fotoğrafa dair ise, o fotoğrafın grubun kuruluşuna ait olmadığını açıkladı. Araştırma komisyonunda F’inde fotoğrafda olması dikkate alınmadı. Fotoğraf’da bulunmak, gruba üye olmak anlamına gelmiyormuş.
‚Alman Partisini‘ tanımıyormuş. Politik ile hiç bir alakası yokmuş. NSU’danda haberi yokmuş, sadece 2006 yılında muhtemelen Kassel’de Böhnhardtı görmüş. Komisyon bununla ilgili Tühringen’de Messerschmidt Bey ile konuşsunlar. Bunları Polisede söylemiş. Halil Yozgatın öldürüldüğü ‚Hollaendische Strasse‘ da ise F ‚Ghetto‘ olarak adlandırdı ve orada sadece üniversite öğrencileri ve göçmenlerin oturuduğunu söyledi. Gaertner hakında ise pek iyi şeyler söylemedi. Kendisini ‚tanıya bileceği en kötü MİT Adamı olarak‘ adlandırdı.
Ondan sonra Kriminal baş komiser dinlendi. S BAO Bosporus’da devlet güvenliği bölümünü destekliyordu. Gaertner’nin 2012 yılındaki sorgusundada vardı. Sağcı kesimlere yakın bir soruşturma yaklaşımı o zaman yoktu. Kuzey Hessen eyaletindeki sağcı kesim ise Kassel’deki cinayet komisyonu tarafından soruşturuldu. Federal eyalet ofisindeki NSU’yu destekleyen listeyi tanımıyormuş.
Temme ve Gaertner arasında geçen telefon konuşmalarına ise şunları söyledi; teknik nedenlerden dolayı 11 dakkayı geçen konuşmaların aslında daha kısa ola bilme ihtimali var. Sadece telekomünikasyon izlenimlerin daha uzun konuşmalar kayıt etmiş ola bilir.
Son olarak Polis B dinlendi. Kendisi ‚sağcı konularda‘ ekip lideriydi. Kendisi ekip lideri olarak soruşturmalara doğrudan entegre edilmedi. Bu nedenden dolayı söylenimleri pekte yeni bilgi getirmedi.

Share.

About Author

Comments are closed.