NSU Araştırma Komisyonun ondördüncü açık oturumun rapor (23.11.2015)

0

23.11.2015 tarihinde NSU araştırma komisyonun 14’üncü acık oturumda Halit Yozgat cinayetinde ileri gelen iki isim dinlenildi. Dinlenilenler arasında Savcı Dr. Götz Wied (Kassel) ve Kriminaldirektör H. (Nordhessen eyalet Polisi) vardı. İki tanık toplamında 9 saat dinlenildi.

Ilk Avukat Dr. Götz Wied dinlenildi. Wied Halil Yozgat cinayet soruşturmasını üstlenen Savcı. Kendisi normalde narkotik suçlara bakıyormuş. Kasım 2009 – Mayıs 2010 tarihleri dışında, o dönemlerde soruşturma sürecinde Savcıymış.
Wied ilk cinayet mahalinde, Hollaendische Strasse’deki izlenimlerini aktardı. Olay yeri komple kapatılmış ve polisler etrafta inceleme yapıyormuş. Ilk tanıklar orada dinlenilmiş. Ertesi gün otopsi sonucları belli olmuş ve Cinayet Almanya çapında ‚tekniksiz Döner Cinayetleri‘ adı altındadaki cinayet serisine ait olduğu açıklanmış.

Devamında Wied, ‚Cafe’ cinayet komisyon (MK Café) 50 – 60 kişilik bir grupla çalışmalara başladığını açıkladı. Bu grup BAO Bosporus (Besondere Aufbauorganısatıon, yani özel yapı organizasyonu) ve BKA’nın (Bundeskriminalamt, yanı Eyalet Kriminalbürosu) araştırma grubuyla birlikte çalıştığını söyledi. Ilk araştırmalarda özellikle neden Halil Yozgat’ın öldürüldüğünü öğrenmekti. Bununla ilgili telefon şirketlerinden iletişim bilgileri değerlendirildi. Ilk araştırmalar olay sırasında Internetkahvede bulunanlarla yapıldı. Çıkan sonuclar uyuşturucu ve şantaj cevrelerle bağlantıları açığa çıkardı. Devamında, cinayetin acaba öldürüldüğü saatlerde oğlu yerine çalışması gereken Halil Yozgatın babasınamı planlandığı tartışıldı. Bir tanığın ifadesinden Internetkahvede başka birinin daha olduğu öğrenildi. Bunlar bilgisayarlarda yapılan bir araştırmada orataya çıktı. Bilgisayarlardan bir tanesinde cinayet saatine yakın bir süreçte bir Datingsitesi ziyaret edilmiş. Buradan Temme’nin numarasına ulaşılmıştır. Kendisi tanık çağrısına yanıt vermediği için, sanık olarak şüphelendi. Temme’ye Ev arama kararı çıkarıldı. Bu olaylarla ilgili kendisi milli istihbarat elemanı olarak çalıştığını söylemesi ve tanıtması gerekirdi. Devamında Wied Temme’nin MİT (Landesamt für Verfassungsschutz, LfV) elemanı olduğu öğrenildiğinden sonra, evi arama kararının akşama kadar bekletilmesinin, kafasını karıştırdığını söyledi. Temme geçici bir süreliğine tutuklandıktan sonra, Wied’in MC Cafe müdürüyle yaptığı bir görüşme sonrasına serbest bırakıldı. Wied Temme hakkında tutuklama kararı çıkarmadı. Wied, BAO Bosporus’un bir toplantısında cinayetin sağcı kesimlerden yapılmış olabileceğinin konuşulduğunuda acıkladı. Temme’nin ailesinin evinden sağcı kesimlere ait bildiriler çıkmasına rağmen, cinayetin sağcı kesimlerden gelebileceğine dair somut deliller bulunmadı.

Wied, Temme’nin Kassel’deki istihbarat bürosundaki aramayla ilgili, herhangi bir ön çalışanın haberdar olmasının normal olmadığınıda ekledi. LfV ile bağlantıların genel olarak güzel bir işbirliği içinde olduğu açıkladı. Temme’nin iş arkadaşlarınından dinlenmesi konusunda çıkan sorunlar sonucu işbirliği bitirilmişti. Arkadaşları Temme’nin hal ve hareketlerindeki değişiklikler hakında soruşturulacaklardı. Wied’e Temme’nin LfV çalışanları sayesindeki kaynakları polis gözetimi altında dinlenmesi önerisini götürdük. Kendisi bunu red etti. Gerekçesi, süreçte oluşa bilecek sorunlar ceza davasında, örneğin kanıt değerlendirme yasağının oluşa bileceğidi. Wied o dönemde Savcılıkta daha yeniydi. Halil Yozgat cinayeti ilk büyük davalarından bir tanesiydi. Buna rağmen kendisine sorulan bir çok soruda bunları hatırlamadığını belirtti. Mesela, Andreas Temme’nin dava soruşturmasında Temme’nin aleyhine ele geçirilen bir çok delil, soruşturma sonuclanmadan yok edilmişti. Wied, kendi söylemine göre, sorumlu olmasına rağmen bu olaylarla ilgili talimatları unuttuğunu söyledi.

İkinci tanık olarak Baş Kriminaldirekör H. soruşturuldu. H., MK Cafe’nin Hizmet ve Uzman danışmanıydı. Kendisi baştan beri görüşmelerde bulunduğu için, soruşturmalardan ve son durumlardan haberdar olduğunu açıkladı. Iç bakanlıkla temaslar iyidi ve Cinayeti aydınlatma komisyonu her konuda destek alıyordu. Kendisi Cinayetin ‚Organize Suç‘ un yapa bilmiş olması tezini baştan beri sorguladı. H., kendisinin bağımsız bir dava analizi yaptığını ve bunun Baden Württemberg eyaletinde LKA tarafından tanıtıldığını açıkladı. Analize göre zanlı tek kişi ve Halil Yozgatı ‚Türklere karşı nefretinden‘ öldürdüğüdür. Kassel’de cinayetin sağcı kesimlerden oluşmuş olabilmesine dair somut ipucu yoktu. H, olası bir durumda LfV’nin onları haberdar edeceğini düşündüğünü acıkladı. LfV ile işbirliği başta iyi gecmiş. Bu durum Temme’nin iş arkadaşlarını sorgulamaya geldiğinde bozulmuş. Temme’nin kişiliği ve mazeretleri hakında herhangi bir bilgiye ulaşmak için, kaynaklarının soruşturulması gerektiğinide acıkladı H. Bu durumda özellikle cinayet dönemine yakın zamanda çok sık vakit geçirdiği kişilerin önemli olduğunu söyledi. MC Cafe’nin izlenimlerine göre Temme’nin olayları kasten veya bilinsizce hatırlamadığı yönünde. Temme kendisi, bilişsel bir görüşmenin yapılmasını önerdi. Ancak kendisi sonradan bu görüşmelere yakınlık göstermemiş, bundan kaynaklı sonuclar tatmin edici olmamış. Devamında, zanlının bir MİT elemanı olması poliste belirsizlik yarattığını ve bundan dolayı ev arama kararını zamanında yapmadığının yönünde. Kendisi evi arama kararını geciktirmenin normal olmadığını ve riskler barındığını, ancak bunda herhangi bir tehlike görmediğini itiraf etti. Kendi değerlendirmesine göre, Temme’nin silah seslerini duymuş olması gerekiyor. Atış, susturucu 115 dB (130 dB olmadan) ile bile sesli olması gerekiyor. Temme’nin tanımlamasıyla tatmin olmadığını ve şüphe duyduğunu söyledi. Evi arama kararından önce Telefon gözetlemeleri LfV çalışanlarına dair kuşkudan öte bir tavır gösterdi. Istihbarat görevlisi Hess’in Temme’ye gerçeğe yakın olabildiği kadar yakın ol demesi, H’yi şüphelendirmiş. Kendisine göre, ya yalan yada gerçekler söyleniyor. Temme’nin LfV çalışanlarıyla yaptığı ve dinlenilen telefon görüşmelerinde bir şeyin yanlış gittiğini göstermişti. Aynı anda Temme’ninde her şeyi söyleyemediği hissi oluşmuş.

Başsavcının devralmasından sonra BAO Bosporus ile işbirliği bozulmuş. Yaklaşık 32 Milyon veri (Araba plakalar, ödeme belgeleri, telefon görüşmeleri, Hotel vb.) kontrol edilmiş. Savcılıklada çalışmalar çok iyi geçmiş.

Temme’nin Hells Angles ile temasları hakındaki sorusuna ise H, Temme’nin eskiden motorsiklet sürmeyi sevdiğini ve Hells Angels’ın tüzüğünde yer aldığını ve eski başkanlarıyla eskiden temasta olduğunu söyledi. Bürolarında Saksonya eyaletinin resmi dairesine ait belgeleri gören polisler şaşırmıştı. Bu belgelerin Temme sayesinde oraya gitmiş ola bileceği düşünülmüş.

Share.

About Author

Comments are closed.