Arastirma komisyonunun yedinci açik oturumuna dair rapor (27.04.2015)

0

27 Nisan 2015 tarihinde Araştırma Komisyonunun yedinci açık oturumuna Federal Almanaya Parlamentosu Araştırma Komisyonunun’dan (BUA) iki milletvekili adayı ve Thüringen’in Ilk Araştırma Kurulu’nun başkanı davet edilmişlerdi. Parlamentonun  NSU kompleksine özgül tetkiklerinin vaziyetine dair ve bilhassa Hessen eyaleti hakkında malumat verilmesine dair açık sorularda bulunmaları talep edildi.
Tanık Hartfried Wolff’un (FDP, evvelki MdB) mevcut olmadığı görününce, Honka (CDU) Araştırma Kurulu başkanı onun yolunca davet edilmediğini tesbit etti.
Wolfgang Wieland’ın, evvelki MdB (Grüne) huzura davet edilmesi. Wieland Federal Almanya Parlamentosu Araştırma Kurulun’da aday olarak yer aldı ve milletvekili olarak buna rapor verdi. Ona kalırsa, araştırma kurulları sırf eyaletlerde yer almakla birlikte yürürlüğe geçsin, açıklama gereken yerlerde, böylesi yeni bilgilerin bu ihtiyacı doğurduğu vakit akif olabilmeleri daha mantıklı diye düşünüyor. Kendisi için Andreas Temme bulunmasa Hessen eyaletinde sorular olmayacak. Onun Federal Almanya Parlamentosu Araştırma Komisyonun’da verdiği ifadelerini inandırıcı olmadığının değerlendirmesini yaptı, bu tahminin diğer milletvekillerinde de mevcuttu olduğunu belirtti. Federal Almanya Parlamentosun’un iç kurulunda dahi genel bir şaşkınlık oluştu, böylesi bir şahısın nasıl olurda anayasa koruyucusu olarak kabul edilir diye. Wieland o süreçteki iç işleri bakanı Bouffıer’in karaklarını eleştiriyor, örneğin Temmes’ın adamlarına dair soruşturmayı, bilhassa ifadelerini almalarını, bir takım soruşturma makamlarına yasakladığını. Polisin bu konu hakkında soruşturma yürütmesini yeterli bulmuştu. Federal Almanya Parlamentosu Araştırma Komisyonun’da, bu tür kişilerin ifadeleri alınmayacağına karar verilmişti diye bildirdi Wieland. Bu bağlamda anayasa koruyucularının farklı bir biçimde seçilmelerine ve yönlendirilmelerine, Temme’in olayında olduğu gibi değil diyerekten sonuca vardı.
Wieland talep üzere gerçekleştiği gibi araştırma kurumlarına tüm dosyaları bu hususta emire vermelerini tavsiye etti. Ona kalırsa genel eyalet avukatı Ceska cinayet serisindeki soruşturmaları çoktan üstlenmesi gerekirdi. Aileler için yüklerinin hafiflemesine dair bunun mühim olduğunu belirtti. Tek taraflı soruşturmalar sebebi, sonuca varana kadar eşlerinin ve babalarının bu hususta, yani organize suçlarda aktif olduklarına dair şüpheli olarak kayda alındıklarını bilmeleri gerek. Anayasanın korunmasına ilişkin federal ofis ekspertiz temin etmesine rağmen, ve bu ekspertizden  eksik olan itiraf mektuplarının aşırı sağcılığın iç yüzüne ilişkin olabileceğine rağmen, yinede devamında organize suçlarla ilgili soruşturmalarda bulunuldu. Wieland’ın dediği gibi, kimsenin aklına gelmediki banka soygun serisinin, cinayetlerin ve bombalı suikastların aynı çizgide bulundukları.
Hessen eyaletine dair dediği şöyleki, polisin ve başsavcılığın onlara verilmeyen ifade onayına rağmen, tüm şahısları Temme’den alıp, ifadelerini dinlemek istediklerini fakat bunu daha sonra uygulamadıklarını dile getirdi. Kaynak güvenliliği hangi düzeye kadar erişmesine dair soru Wieland için zor cevaplanılmakta. Kendisini ve meslekdaşlarını bu açıklama, yani Hessen eyaletinin güvenliliğini sağlamak için sunulan bu ifade, yeterince tatmin etmedi. Wieland NSU’un geniş bir destekleyici örgütlenme ağına sahip olduğunu ve bunun suçlara karışmış olduğunun düşüncesinde. Bu ağın ne kadar bu eylemlerden haberdar olduğu henüz meçhul.
Dorothea Marx’ın, MdL Thüringen (SPD) huzura davet edilmesi
Dorothea Marx ilk Thüringen eyalet meclisi araştırma kurumunun başkanı. Kendisi Kuzey Hessen eyaletinin Neonazi serisinden ve bunların Thüringen’e olan bağından bahsetti. 1990’lı yılların başından beri bunların mevcut olduklarını dile getirdi. Merkezi bir rolü olan bu konuda Manfred Roeder, kendisinin mülkiyetinde o sıralar Neonazi buluşmaları gerçekleşti. Roeder 1996’da silahlı kuvvetler sergisine boyalı bombalar attığından dolayı Erfurt’ta mahkemeye sevk edildi. Bönhardt, Mundlos ve Andre Kapke da mevcuttular.
Temme’nın ex-adamı Benjamin Gärtner NSU olayının ortaya çıkmasından sonra genel eyalet hukukcularının oluşturduğu 38 kişilerin yer aldığı listede bulundu. Zschäpe, Börnhardt ve Mundlos’dan sonra Gärtner 11. sayfada anılıyor, tüm ondan evvel bahsedilenler şuan ya NSU davasında sanık olarak bulunmaktalar ve ya ölmüşler. Anılanlardan biri, 22.sayfada, Sven Dieter W., Gärtner’in arkadaşı. Onun aracı olay zamanı olayın gerçekleştiği yerde, yani Kassel’da, park edilmiş vaziyette bulundu (Frömmrich sonradan polislerin bu husustaki soruşturmasında aracın W.’nin sevgilisi tarafından kullanıldığına dair ve kendisinin bu yakın çevrede çalıştığına dair bilgilendirmede bulundu). Marx’ın ifadelerine göre Gärtner güvenilirlik ve gerçekcilik kapsamı bakımından Anayasanın korunmasına ilişkin Hessen eyalet ofisi tarafından çok yüksek bir derece (Üst ajan) ile derecelendirildi. Aynı şekilde Tino Brandt’ta derecelendirildi. Gärtner kendi üvey kardeşine Christian W.’ye de bağda kaldı.
Marx’ın anlattığına göre hangi boyutta dosyaların bütünüyle geldiğini anlamak zor. Thüringen araştırma komisyonu tüm dosyaların içine bakmış mahremiyet içerikli olanlar hariç olmak üzere. Bunlara kısmen Anayasanın Korunmasına ilişkin eyalet ofisinde bakıldı (Haarberg davası).  Bu Thüringen’de bulunan ofis Hessen Araştırma Komisyonuna dosya hususunda destek vereceğine dair cesaret verdi.
Ayrıca soruşturmada Erfurt’ta Ceska cinayet serisine dair bir öğretim organizasyonu düzenlendiğini, bunu Kassel’daki memurlar tarafından uygulandığını ifade verdi.
Marx’ın dediğine göre Thüringen’in Anayasa Korunması calışmaları esas olan Hessen memurları tarafından inşa edildi. Sürekli Hessen Anayasa Korunmasına ilişkin çalışmalarda bulunanlar ve Thüringen’deki meslekdaşlar arasında bir araya gelmeler gerçekleşti.
Marx bir başka Federal Almanya Araştırma Komisyonu adına konuştu, Thüringen Araştırma Komisyonu bilhassa Böhnhardt ve Mundlos un cesetlerini Eisenach’da olan karavanlarında bulduktan sonra kendini NSU’un organize suçlarında bağlı olan ilişkilere ve Michele Kiesewetter cinayetine dair soruşturmalara adamak istediğini ve bu konuda henüz Thüringen çevresinin bir bilgilendirme görmediğini vurguladı.
Honka oturum sırası Temme’nin bundan sonra daha sık ağırlayacaklarını söyledi.

Share.

About Author

Comments are closed.