NSU Araştırma Komisyonun ilk açık oturumuna dair rapor (19.02.2015)

0

19 Şubat 2015’de Wiesbaden’de Hessen Eyalet Meçlisinde NSU Araştırma Komisyonun ilk kamusal toplantısı yapıldı.

Bu toplantıda ‘’aşırı sağcı kesimler’’ ve ‘’aşırı sağcılık’’ konuları hakkında panel yapmaları için üç kişi davet edildi.

Bu bilirkişilerden en ön beklentilerden bir tanesi, Almanya da aşırı sağcılığın 90lı yıllarından bu yana kurulması ve toplum içerisindeki konumu ve bunlarla bağlantılı ‘’Tühringenli vatankoruması’’ (Thüringisches Heımatschutzes) ve NSU nun kurulmasını anlatmalarıydı. Bu konudaki tarihsel durum ‘’aşırı sağcılık’’ kavramı ve NSU cinayetleri için, büyük önem taşıyor. Nedeni, aşırı sağcı kesimler, kendi içlerindeki anlayışları ve politik stratejileri zamanla çok büyük deyişimler yaşadı.

Öncelikle: Halit Yozgatın avukatlarından yapılan yeni açıklamalara göre Andreas Temme ve Anayasayı koruma dairesinin cinayet öncesi belirli bilgilere sahip olduğu öğrenildi.

Die Welt gazetesinde bu konuda ayrıntılı bir yazı gösterildi.

Şimdi sunacağımız ifade özetleri tüm değildir ve bütün soruların cevaplarını içermez, sadece bizim düşüncemize göre önemli konuları içerir.

Rudolf van Hüllen’nin dinlenmesi
İlk davet edilen bilirkişi Federal Dairedeki Anayasayı koruma dairesinin eski ‘’aşırı solculuk’’ dairesinin yöneticisiydi. Herr van Hüllen’nin sunumu araştırma komisyonu için önem taşıyacak bir sonuç çıkarmadı. Aşırı sağcı kesimin 90lı yılların başındaki kuruluşundan ve ideolojik değişimleri hakkında hiç bir şey söylenmedi, ve aynı şekil NSU’nun kurulması hakkında da bir bilgi sunulmadı.

Ve aynı şekil eyalet arası, ülkeler ve enternasyonal alanda Neonaziler arasındaki bağlantılar, sağcı partilerle, ‘’özgür ahbaplarla’’ (Freien Kameradschaft), sağcı müzik gruplarla ve ‘’yeni yasalar’’ (Neuen Rechten) adı altındaki teoricilerle ilişkileri hakkında hiç bir bilgi verilmedi.
Çarpıtıcı olan van Hüllen’nin iddiasi: NSU çevreleri alabilecekleri ağır cezalar hakkında bir bilgiye sahip olmamalarıydı, yoksa çok erkenden bilgiler ortaya çıkardı.

Hajo Funke’nin ifadesi
İkinci davetli bilirkişi Berlin Üniversitesinden emekli Hajo Funke ydi. Hajo Funke ye göre göçmen kesimler yapılan cinayetlerin naziler tarafından yapılan ırkçı saldırılar olduğunu çabuk anlamışlar ve Halit Yozgat’ın ölümünde sonra yapılan yürüyüş de öldürülmesinin başka olaylarada çekildiği görüldü. Funke: ‘’Aşırı sağcılık doğu bir fenomen değildir’’. Tam tersi, sağcı kadrolar batı Almanya da değişimden sonra bilerek doğu Almanyaya gelip, yeni sağcı yapılanmalar kurmak istediler. Bu stratejinin amacı ‘’Sokak devrimi’’ ydi ve sağcı kesimlerin toplum içerisinde şiddet istemini çoğalttı.
Funke yaptığı sunumda sağcı kesimlerin dikkatli bir şekilde yıkan yapılanmalarıyla ilgilendi. Burada ‘’Blood and Honour’’ ve ‘’Hammerskin’’ leri anlattı. İki grupta enternasyonal ve güçlü bir şekilde birbirleriyle bağlılar.
Önemli bir rol, Hammerskin ve Blood-and-Honour sahnesinden olan Thomas Gerlach oynadı. Kendisi, NSU davalarına davetliydi. Hessen Araştırma Komisyonu için önemli olan: Thomas Gerlach ‘’Aktionsbüro Rhein-Neckar’’da bulunuyordu ve Hessen’deki önemli Nazilerle önemli bağlantıları vardı. Bunların arasında Mirko Hesse, Anayasayı Koruma Dairesinde çalışan bir kişide vardı.
Funke ye göre Hessen Eyaletinde başka önemli sağcı kesimler: ‘’Freien Krafte Schwalm-Eder’’, ‘’Die Arische Bruderschaft’’ , ‘’Sturm 18 Cassel’’ ve ‘’Blood-and-Honour’’ ın lokal grupları.
‘’ a.i.d.a’’ gibi Antifaşist grupların soruşturma çalışmaları Funke için önemli içerikler taşıyor, çalışmaları için gerekli ve kendisine hep yeni şeyler öğretti.
Anayasayı Koruma dairesiyle ilgili Funke Anayasayı koruma Dairesinin yardımıyla polis dairelerinin çalışmaları nasıl engellendiğini ve bilgilerin neden tam kullanılamadığını sordu.

Andrea Röpke dinlenmesi
Son bilirkişi gazeteci Andrea Röpke ydi. Yaptığı sunumda özellikle 90li yıllarından beri aşırı sağcıların şiddet olaylarından bahs etti, ve aşırı sağcıların şiddete ve teröre meyilli olmalarının bir istisna olmadığını ve bu tür olayların Neonaziler içerisinde normal olan bir şey olduğunu aktardı. Kendisine göre banka soymalar ve benzeri olayların yeni bir şey değil, tam tersi 1979 den beri aşırı sağcıların programında varmış. Nazi kesimleri içerisinde militan, veya militan olmayan bölümler oluşmaz, tam tersi aşırı sağcı kesimler kendi içerlerinde ‘’kabullenmeyi’’ hedeflerler. Röpke’ye göre NSU nun kendi olaylarını dışa doğru gizlemesi büyük bir olasılık. Aşırı sağcı terörü çoğunlukla kendi içlerine doğru akar. Bunun amacı belirli örgütleşme yapılarını kurmaktır. Dışa doğru olayları gizleme kültürü oluştu, ama kendi içlerinde ise yaptıklarını gururlu bir şekilde anlatma ve bunun övünme kültürü var.

Röpke NSU nun idol kişilerinden de bahs etti. Bunların içerisinde Manfred Roeder var. Kendisi bu çevre içerisinde büyük bir rol oynuyor. Başka politik önderler Anayasayı Koruma Dairesi ve ‘’Tühringer Heimatschutz’’ un koruyucularından Tino Brandt, Ralf Wohlheben, kendisi Tühringen dışında da militan oluşumlar kurdu, bunların içerisinde ‘’Aktionsbüro Rhein-Neckar/Hessen de bulunuyor ve Thomas Starke, kendisi ‘’Blood-and-honour’’ un üst düzey kadrolarından ve LKA da da çalışmış.
Kassel deki cinayet için Starken nın Dortmundaki sağcı grup ‘’Oidoxie’’ yle bağlantıda olması biliniyor.
Ayni şekil Oidoxie’nin 2006 yılında, Halit Yozgatın cinayetinden kısa bir süre önce verdiği bir konser’de Böhnhardt ve Mundlos un’da bulunduğu biliniyor.
Röpke ye göre Kassel deki cinayet bir tesadüf değildi. NSU özellikle batı Almanyada olaylarını güçlü Neonazilerle yaptı. Dortmund ve Kassel deki Nazilerin birbirleriyle bağlantıları da olaylar için önemli ydi.

Ve Rötke NSU çevresindeki kişilerinde, Andre Eminger ve Holger Gerlacj, München de davaları süren, bugüne kadar hala Neonazilerle bağlantıda olduğu biliniyor. Eminge München de bilinen bir Nazi evinde kalıyordu.

Kassel deki cinayet için Röpke nin Andreas Temme, kendisi Anayasayı koruma dairesinin çalışanıydı ve cinayet mealinde bulunmuştu, hakkında söylediği enteresan bilgiler içeriyordu.
Röpke ye göre Temme bugüne kadar ifadelerinde yalan söylediğini düşünüyor.
Temme mahkemede Neonazi olarak tek Benjamın Gartner gösterdi. Benjamin aynı zamanda Hessen deki Blood-and-Honour ın kadrosu Christian W. nin kardeşi.
Temme Benjamin Gartner yi sağcı Alman Partisi üzerinde gösterdi. Bu parti Hessen de hiç bir rol oynamıyor. Röpke onun için Temme nin dürüstlüğünden tereddüt ediyor ve Benjamin Gartnerin mahkeme de sadece militan Neonazilerle olan bağlantısının işe yarayacağını düşünüyor.
Benjamin 2006 yılında Oidoxie nin Kasseldeki bir konserine ayıt videolara sahip olduğunu söyledi.
Röpke nin bu konuda devamlı bir araştırma yapılmadığını eleştirdi. Temme nin bazı Neonazi gruplarını sadece medya dan tanıdığını ve bazılarını hiç tanımadığını söylemesine inanmıyor. Temme 15 yaşından beri özel ve işinden dolayı nazilerle bağlantıda.

Röpke Kassel deki sağcı kesimlerin ve organize suçların, özellikle Hells Angelsyle bağlantılarından da bahs etti. Sadece Kassel de değil, çoğu yerde dayanışma ve yardım amaçlı bağlantılar bulunuyor. Dikkat çekici olan, Andreas Temme Kassel deki Hells Angel başkanı ile arkadaş ve Temme den özel bilgileri devam verdiği için, kendisi hakkında 2004 yılında bir dava açılmıştı.

Son olarak, Röpke Mit-Sisteminin Neonazi davalarının aydınlanması için yardımcı olmadığını söyledi. Aslında sağcı grupların açıklamalarını okumak, analiz etmek ve oradaki stratejileri ciddiye almak daha önemli.
Sağcı kesimler arası güçlü bir bağlantının bulunduğunu ve bu bağlantıların alman güvenlik dairelerinden kabul edilmediğini artık kabul etmek gerek. Bu bağlantıda ‘’Arische Bruderschaft’’ ın önderleri Thorsten Heise ile Anayasayı koruma belgelerinde tutulmadığını örnek gösterdi.

Araştırma komisyonun bazı açık soruları:
Bizim için hemen ilk bilirkişinin ifadesinde çok soru oluştu. Kassel deki cinayeti aydınlatmak için araştırma komisyonu bu sorularla kesinlikle ilgilenmesi gerekiyor.
Bu sorulardan bir kaç tane:
– Bizde Neonazi kesimlerin kendi aralarında ve başka kesimlerle de güçlü bağlantılarda bulunduğunun Kanaat’ındayız. Hessen’deki bağlantılar bazı noktalarda tam olarak aydınlanmış değil. Kassel için önemli bir nokta, oradaki Blood-and-Honour ın Almanya daki, özellikle Dortmund daki öbür Neonazilerle ortak çalışmaları ne düzeydeydi.
Oidoxie nin 2006 yılındaki konseri bu bağlantıları ve özellikle NSU yla bağlantıları aydınlatmak için büyük önem taşıyor.
– Ve Benjamin Gartnerin sağcı kesimler hakkında tam olarak ne bildiğini ve militan strüktürellerini ne kadar bildiği bilinmeli. Ve bu bilgilerden ne kadarı Andreas Temme ye verildiği öğrenilmeli.
– Aynı şekil, Neonazilerin organize suçlarla bağlantıları da araştırma komisyonu için açıklanmalı. Hells Angel ve Nazi kesimlerin arasındaki bağlantı ne? Andreas Temme Hells Angels le bağlantılarında NSU hakkında önemli bilgiler edine bildimi?

İlk oturum için Medya haberli:

TAZ Gazetesi, 19.02.2015, Knatsch vor Raum 301
http://www.taz.de/!155040/
TAZ Gazetesi, 19.02.2015, Ein Stich ins Herz der Opfer
http://www.taz.de/!154973/
TAZ Gazetesi, 19.02.2015, Es gibt viele offene Fragen
http://www.taz.de/!154964/
HR, 19.02.2015; Kassel war kein Zufall
http://www.hr-online.de/website/rubriken/nachrichten/indexhessen34938.jsp?rubrik=36086&key=standard_document_54523161
FR, 20.02.2015, Wir hielten Neonazis für zu blöd
http://www.fr-online.de/landespolitik/nsu-ausschuss–wir-hielten-neonazis-fuer-zu-bloed-,23887878,29907292.html
FR, 20.02.2015, Die Mörder und ihr Netzwerk
http://www.fr-online.de/landespolitik/nsu-nsu–die-moerder-und-ihr-netzwerk,23887878,29917826.html
FAZ Gazetesi, 20.02.2015, Sachverständige: NSU hatte Helfer
http://www.faz.net/aktuell/rhein-main/hessen/hessischer-u-ausschuss-sachverstaendige-nsu-hatte-helfer-13438801.html
FNP, 20.02.2015, Viele Fragen offen
http://www.fnp.de/rhein-main/NSU-Ausschuss-Viele-Fragen-offen;art801,1272713

Share.

About Author

Comments are closed.